”Lavinia” este Miss Agraria Bălţata românească 2022

Principalul eveniment al ultimei zi a Târgului Internațional de Agricultură, Industrie Alimentară și Zootehnie Agraria 2022, care s-a desfășurat în perioada 5-8 mai, în Parcul industrial Tetarom III din localitatea clujeană Jucu, a fost acordarea premiului pentru cea mai frumoasă reprezentantă a rasei Bălțata Românească.

Câștigătoarea marelui premiu Miss Bălțata românească 2022 se numește ”Lavinia” și este deținută în coproprietate de frații Efrem, Irina și Elena. Premiul constă în 2 tone de furaj combinat pentru vaci de lactaţie, care asigură hrana pentru un an, audit în fermă şi servicii de consultanţă pentru optimizarea raţiei furajere și este acordat de partener oficial al secțiunii Zootehnica Show.

De remarcat că la manifestare au participat și 40 de expozanți din cadrul Asociației Produs de Cluj, care au oferit produse alimentare și de artizanat realizate în microfermele și atelierele proprii, dintre care nu au lipsit preparatele alimentare din carne, lapte sau conservele de fructe și legume, mierea de albine, uleiurile presate la rece, siropurile sau sucurile naturale, preparatele la grătar, dulciuri de casă, turtă dulce, ciocolată și prăjituri, vinuri și țuic, jucării din lemn, costume populare tradiționale, ii, cămăși, poale, catrințe, chimire și brâuri, podoabe lucrate de mână, curele, cojoace, bunde, căciuli și blănuri.

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca a participat ca partener la Agraria, unde a fost prezentă cu un stand educațional, și a colaborat la sesiunile de prezentări din cadrul forumului, printre temele abordate figurând facilitarea transferului de cunoștințe, valorificarea produselor locale și regionale, întărirea rețelelor de comunicare cu fermierii sau noțiuni aprofundate despre agricultura viitorului, precum și demonstrații practice în domeniul protecției plantelor. De asemenea, USAMV a prezentat produsele proprii din Ferma Cojocna – brânzeturi bio și ulei de floarea soarelui presat la rece, Stațiunea de Cercetare Horticolă – mușcate și stoloni de căpșuni la ghiveci, roșii cherry și plante aromatice, Stațiunea Viticolă Vinea Apoldia Maior – vinerile Eruditus, Docentus, Traminer Roz și Sauvignon Blanc. Ferma Cojocna, a prezentat și patru exemplare de bovine – două din rasa Montbelliarde și două din rasa Sură de Stepă.

Târgul a fost organizat pe mai multe secțiuni – Agricultură (cu subsecțiunile Mașini și utilaje agricole, Producție vegetală, Nutriția plantelor, Protecția plantelor, Agricultură și mediu, Energii regenerabile), Zootehnie, Industrie Alimentară, Horticultură, Management și Consultanță, Electronică și mecanică, Prestări servicii în agricultură – și a propus o arie largă de informații de ultimă oră, competate de evenimente punctuale, cum ar fi demonstrații cu mașini agricole, o paradă a tractoarelor, expoziția horticolă, o licitație de bovine Angus, show-ul zootehnic sau prezentarea ofertei educaţionale a unităţilor de învăţământ de profil, dar și a ofertei angajatorilor prezenți la târg.

Manifestarea a fost concepută atât ca un important loc de întâlnire pentru fermieri, specialiști, manageri și autorități din domeniul agriculturii, cât și ca o platformă de comunicare unde participanții încheie contracte noi, își consolidează relațiile cu clienții și discută despre tendințele și inovațiile apărute în agricultură, industria alimentară și zootehnie. La târg au participat peste 300 de firme, din țară și din străinătate.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut