Lauri pentru femeile cercetător de la Cluj

Două clujence au fost laureate recent pentru proiectele lor de cercetare de către L’Oréal România. Este vorba de Alexandra Mihaela Pop, lector univ. dr. în cadrul Departamentului de Chimie al Facultăţii de Chimie şi Inginerie Chimică al Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj Napoca și Diana-Cecilia Bica, biolog, dr. în știinţe medicale şi cercetător ştiinţific în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie (UMF) „Iuliu Haţieganu” din Cluj-Napoca. Cele două cercetătoare se află printre cele cinci cercetătoare din România laureate la ediția a 14-a a programului de burse private L’Oréal – UNESCO „Pentru Femeile din Științe”. Anunțul a fost făcut în cadrul primei ediţii a conferinţei For Women in Science: Get Inspired by Leaders in Science organizată la data de 8 februarie 2024 de către L’Oréal România, subsidiară a L’Oréal Groupe, şi Comisia Naţională a României pentru UNESCO, împreună cu Ambasada Franţei în România, Institutul Francez în România şi UEFISCDI. Astfel, școala universitară de cercetare clujeană își confirmă din nou valoarea și supremația la nivel național.

Cercetătoarea Alexandra Mihaela Pop, lector univ. dr. în cadrul Departamentului de Chimie al Facultăţii de Chimie şi Inginerie Chimică al UBB, s-a evidențiat la secțiunea ”Științe exacte” prin proiectul „Complecşi ai metalelor din grupele 11 şi 12 cu liganzi calcogen-organici – aplicaţii potenţiale în optoelectronică”. Investigațiile sale propun dezvoltarea unui domeniu de cercetare fundamental, cu potenţial aplicativ. Activitatea de cercetare prevăzută în cadrul proiectului se referă la designul, sinteza şi caracterizarea stucturală a unor noi compuşi calcogen-organici şi a complecşilor acestora cu metale, precum şi investigarea proprietăţilor optice ale compuşilor obţinuţi. Interesul crescut al comunităţii ştiinţifice faţă de dezvoltarea unor noi materiale optic-active cu potenţial aplicativ în optoelectronică , aşa cum sunt cele utilizate în dispozitive optice precum OLED-urile, motivează tema de cercetare abordată.”, scrie săptămânamedicala.ro.

De asemenea, biologul Diana-Cecilia Bica din cadrul UMF „Iuliu Haţieganu” a fost premiată la categoria ”Științe vieții” pentru proiectul „Fluxuri de lucru bioinformatic pentru identificarea de căi moleculare ce pot fi ţintite în medicina de precizie a cancerului pulmonar: validare folosind PCR digital”. Proiectul său se concentrează pe identificarea schimbărilor moleculare specifice în tumorile pulmonare tip adenocarcinom (LUAD). Prin analiza datelor existente în bazele de date publice despre cancer, cercetătorul Cecilia Bica urmăreşte să stabilească reţele care conectează ARN-uri lungi non-codificate (IncRNA), microARN-uri (miRNA) şi ARN mesager (mRNA) implicate în diferite căi de semnalizare alterate de cancer. Prin ţintirea acestor căi cu tratamente personalizate, se speră îmbogăţirea prognozei şi a răspunsului la terapie în cazul pacienţilor.”, anuță reprezentanții UMF, care o felicită pe proaspăta laureată prin intermediul paginii de socializare a instituției.

Toate cele cinci cercetătoare din România laureate ale celei de-a 14-a ediţie a programului de burse private L’Oréal – UNESCO „Pentru Femeile din Ştiinţe” beneficiază individual de câte o bursă în valoare de 50.000 lei.

Celelalte cercetătoare laureate au fost: Ana-Maria Drăgulinescu, dr. în electronică, telecomunicaţii şi tehnologii informaţionale şi lector şi cercetător în cadrul Universităţii Naţionale de Ştiinţă şi Tehnologie Politehnica Bucureşti, desemnată câştigătoare a categoriei Computer Science  cu proiectul „Inteligenţa Artificială centrată pe om pentru aplicaţii ale internetului obiectelor în operaţiunile de căutare şi salvare”, Daniela Ailincăi, dr în chimie, inginer chimist şi cercetător ştiinţific gradul III în cadrul Institutului de Chimie Macromoleculară „Petru Poni” din Iaşi, a câştigat la secțiunea „Ştiinţe Exacte” cu proiectul „Noi hidrogeluri bioactive: implanturi temporare pentru tratarea postoperatorie a cancerului de sân şi prevenirea infecţiilor locale” și Andreea-Teodora Iacob, şef lucr. dr. la disciplina de chimie farmaceutică şi terapeutică a Facultăţii de Farmacie din cadrul UMF „Grigore T. Popa” Iaşi şi farmacist specialist (Laborator farmaceutic şi Farmacie Clinică) la categoria „Ştiinţele Vieţii” cu proiectul  „Hidrogeluri bazate pe niozomi ca sistem inovator de eliberare a medicamentelor pentru vindecarea rănilor”.

Timp de 25 de ani, Fundaţia L’Oréal şi UNESCO sprijină participarea femeilor la ştiinţă şi contribuţiile pe care acestea le aduc în procesul de evoluţie al ştiinţei la nivel global. Astfel, anual cinci cercetătoare, fiecare dintr-o regiune importantă a lumii, sunt premiate pentru excelenţa ştiinţifică. În cele 14 ediţii consecutive de la lansarea lui la nivel local, programul a premiat şi a susţinut 42 de cercetătoare din România, cu burse în valoare totală de peste 1,5 milioane de lei, investiţi în proiectele lor.

Aflată la prima ediție conferinţa For Women in Science: Get Inspired by Leaders in Science” a marcat Ziua Internaţională a femeilor din domeniul știinţei, care e celebrată anual la data de 11 februarie. Conferința și-a propus aducerea în prim-plan a contribuţiilor pe care femeile cercetătoare din România le aduc în domenii ştiinţifice cheie la nivel global, cu scopul de a inspira tinerele generaţii să urmeze o carieră în ştiinţă.

sursă foto:săptămânamedicala.ro

T.S.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut