Lansarea monografiei „Surorile Congregației Maicii Domnului: un veac de mărturie catolică (1921-2021”

„Cu rozariul în mâini și rugăciunea Născătoare de Dumnezeu pe buze, purtând icoana Preacuratei Fecioare Maria în suflete”, la invitația Preasfințitului Părinte Episcop Claudiu, preoți, persoane consacrate, credincioși din întreaga Eparhie de Cluj-Gherla vor porni la Pelerinajul eparhial în cinstea măritei sărbători a Adormirii Maicii Domnului, organizat și în acest an la Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca (str. Romul Ladea, nr. 6).

Conform celor anunțate de Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla, rugăciunea, lauda, adorația vor fi neîntrerupte, ziua și noaptea, în 14 și 15 august 2022. În centrul programului spiritual stă Sfânta Liturghie Arhierească solemnă din ziua marii sărbători din 15 august – Adormirea Maicii Domnului, care va avea loc de la ora 10:00, în curtea mănăstirii.

„La 2 februarie 2021, în deschiderea Anului Centenar al CMD, cu adâncă prețuire și recunoștință pentru pelerinajul de un veac parcurs de generații de Surori, Preafericitul Părinte Cardinal Lucian Mureșan, Arhiepiscopul Major al Bisericii Române Unite, a ridicat Casa generală a acestei Congregații, Mănăstirea Maicii Domnului din Cluj-Napoca, la rangul de Sanctuar Arhiepiscopal Major. În decretul de întemeiere Preafericirea Sa anunța scopul înființării noului Sanctuar: «pentru întărirea devoțiunii față de Preacurata Fecioară Maria în Biserica noastră». De asemenea, Înaltul Prelat oferea lăcașului mănăstiresc darul de a se putea dobândi aici Indulgența plenară (ștergerea completă a pedepselor asociate păcatelor mărturisite), de către toți credincioșii care vor fi prezenți la Sanctuar în sărbătorile Maicii Domnului din întregul an bisericesc, «în spirit de pocăință», îndeplinind condițiile cerute de Biserică, și anume: căință autentică pentru păcate; Sfânta spovedanie; Sfânta Împărtășanie și recitarea de rugăciuni după intențiile Sfântului Părinte, Papa: «Crezul», «Tatăl nostru», «Născătoare de Dumnezeu» și «Mărire Tatălui». Darurile spirituale ale marii sărbători: întâlnirea cu Domnul Isus Cristos la Sfânta Liturghie, posibilitatea dobândirii darului Indulgenței plenare, închinarea la Icoana patronală a Sanctuarului «Maica Sfântă, mângâierea celor ce plâng» – care va fi sfințită după celebrarea liturgică –, vor fi însoțite, la încheierea Pelerinajului, și de o puternică mărturie de credință, care va putea să fie luată acasă: lansarea și prezentarea monografiei istorice «Surorile Congregației Maicii Domnului: un veac de mărturie catolică (1921-2021)»” – anunță Episcopia Greco-Catolică de Cluj-Gherla.

Potrivit unei prezentări oferite, în preambul, de Maica Teodorina, superioara generală a CMD, monografia, scrisă de pr. Fabian Doboș împreună cu sr. Letiția Crihălmeanu și publicată la Editura Viața Creștină, „pune în lumină viața și identitatea acestei Familii călugărești pe care Mitropolitul dr. Vasile Suciu a fondat-o în anul 1921, în cadrul Bisericii Române Unite, cu misiunea de a apropia sufletele de Domnul prin credință vie, precum și etapele istorice pe care le-a parcurs de la întemeiere până în prezent, în fidelitate față de idealul vieții consacrate”. Monografia – „o lucrare istorică complexă, dezvăluind cititorului modul în care Congregația s-a dezvoltat de-a lungul timpului, carisma și misiunea pe care surorile sunt chemate să le trăiască în Biserică și în societate” – reprezintă „o restituire necesară și un profund omagiu adus Înaintașelor din partea generațiilor care s-au succedat după ieșirea din clandestinitate a Bisericii Române Unite, fiind scoase la lumină multe experiențe de viață, fapte, realizări și mărturii de credință” de-a lungul celor 100 de ani de istorie”.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut