Lansare de proiect: Creșterea conștientizării eficienței energetice printr-o abordare educațională holistică

La Cluj-Napoca a avut loc, zilele trecute, prima întâlnire a proiectului „Creșterea conștientizării eficienței energetice printr-o abordare educațională holistică” (Empowering Energy Efficiency Awareness through a Holistic Educational Approach – ENERGEIA), finanțat cu sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin mecanismul financiar SEE 2014-2021, în cadrul „Programului de Energie din România”.

Coordonat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, prin Centrul de Cercetare pentru Tranziție Energetică (EnTReC) și având ca parteneri Patronatul Întreprinderilor Mici și Mijlocii – IMMpact, România, Høgskolen I Østfold, Norvegia și Asociația Comunelor din România – Filiala Sibiu, România, ENERGEIA își propune să sporească nivelul de atractivitate și cunoștințe în domeniul energiei regenerabile și eficienței energetice, concentrându-se pe trei dimensiuni interconectate: economică (companii din mediul național de afaceri), socială (publicul larg) și educațională (viitorii profesioniști din domeniul energiei). Grupul țintă vizat include de la elevi și publicul larg, până la manageri energetici și angajați din cadrul companiilor sau instituțiilor publice.

Proiectul își propune să aibă „impact semnificativ asupra creșterii nivelului de conștientizare, diseminării cunoștințelor și know-how-ului bazat pe experiențele anterioare ale partenerilor, dezvoltării abilităților și competențelor grupului țintă vizat, precum și asupra inițierii unor acțiuni eficiente în rezolvarea problemelor practice legate de eficiența energetică și energii regenerabilă”. Totodată, consorțiul își propune să crească nivelul de cunoștințe și să declanșeze schimbări de comportament prin campanii de conștientizare, servicii educaționale și de formare adecvate.

Cu un buget total de 199.987,00 euro, din care valoarea grantului acordat este de 169.987 euro, proiectul va fi implementat in perioada martie 2023 – februarie 2024.

„Nevoia de eficiență energetică, energie regenerabilă și securitate energetică este un subiect bine cunoscut în contextul atenuării schimbărilor climatice și a nevoii recente de securitate energetică la nivel regional și național, susținută de suficiența energetică la nivel local. În contextul actual, importanța sa a crescut pe baza contextului geopolitic, a crizei energetice și a evoluției prețurilor. Aspectele privind eficiența energetică, energia regenerabilă și securitatea energetică sunt menționate în toate strategiile energetice naționale și internaționale relevante” – precizează inițiatorii proiectului.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut