LANSARE DE CARTE | Viața Mântuitorului în viziunea lui Eugen Cojocaru

Miercuri, 6 aprilie 2022, de la orele 17.00, jurnalistul și scriitorul clujean Eugen Cojocaru lansează romanul Iisus, la Biblioteca Județeană Octavian Goga din Cluj-Napoca. Volumul care ne prezintă viața Mântuitorului a apărut, în varianta revăzută și adăugită, la Editura Ecou Transilvan. Cu ocazia evenimentului editorial, vor lua cuvântul poeții Ionuț Țene, Victor Constantin Măruțoiu, scriitorul Mihai Georgia și editorul Nadia Fărcaș.

Despre roman, care ne dezvăluie o narațiune la persoana întâi, Ionuț Țene a remarcat simbioza pe care autorul reușește să o facă între demersul pur literar, cel filosofic și cel de factură teologică, prin sursele de inspirație apocrifă. Totodată, a evidențiat viziunea pe care Eugen Cojocaru ne-o propune și anume aceea a lui Iisus ca Fiu al Omului, ca „revoluționar al spiritului” care creează legătura dintre umanitate și divinitate, invitând la cunoașterea Împărăției care „nu este din lumea aceasta” (Ioan, 18:36). Cheia întregii lecturi, în opinia poetului, este convorbirea pe care Iisus Fiul o poartă cu Tatăl Său din Ceruri înaintea de a fi arestat în Grădina Ghetsimani.

Prefațatorul cărții, poetul și teologul Victor Constantin Măruțoiu, a subliniat în deschiderea romanului: „Toate se îmbracă armonios într-o estetică exegetică deosebită, descoperind un Iisus personal, aflat într-un dialog perpetuu cu cititorul. Este o notă aparte a acestui volum, care ne oferă chipul unui Mesia mai uman și apropiat de oameni. Ca și considerent personal, aș putea afirma că se apropie de linia ioneică a Evangheliei a IV-a și a Apocalipsei”.

De asemenea, criticul literar Mircea Popa a afirmat cu privire la roman: „Eugen Cojocaru urmează mai de aproape documentația biblică, dar o așază altfel în pagină și o însoțește cu o bogată paletă de fapte narative. Construcția sa are în vedere un Isus-pelerin, un Isus al oamenilor, aflat mereu pe drumuri pentru a se întâlni cu aceștia și a le arăta Calea de urmat. Drumul spre înțelegerea oamenilor e extrem de bine prins de autor… și străbate pas cu pas peregrinările de la Ierihon, la Ephraim, Gerizim, Tabor, Havod, Aenon, Genezareth, Capernaum, Dekapolis, Tabgha, Bethsaida, cucerind prețuirea oamenilor.”

Ulterior, vineri, 8 aprilie, romanul „Iisus”, semnat de Eugen Cojocaru, urmează să fie lansat și la Biblioteca Județeană „Christian Tell” din Gorj, împreună cu volumul „Tatuaje pe cord deschis”, de Corina Vlădoiu, apărut tot la Editura „Ecou Transilvan”.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut