Lansare de carte: „Țară eșuată vinde pitici de grădină”

Marți, în data de 6 septembrie, la restaurantul Da Pino, a avut loc lansarea cărții „Țară eșuată vinde pitici de grădină”, semnată de talentatul jurnalist Octavian Hoandră. Această carte este un volum publicistic care adună editorialele sale publicate în perioada 2020-2023 în Evenimentul Zilei.

Cu o structură neobișnuită, conținând texte scurte și dense, cartea captivantează cititorul, stimulându-l la reflecție și meditație asupra numeroaselor provocări cu care se confruntă țara noastră. Ea servește, de asemenea, ca o veritabilă lecție de istorie, filosofie, literatură și politică. Scriitura complexă a lui Octavian Hoandră reușește să surprindă esența subiectelor și să ne conducă printr-o călătorie prin istoria omenirii în doar câteva pagini.

Lansarea a fost prezentată de Dan Andronic, care a subliniat, așa cum cred că o fac toți cititorii lui Octavian Hoandră, cât de punține cunoaște, citindu-l pe Hoandră. Dan Andronic l-a descris pe Tavi, ca fiind un sclav pe Plantația Culturii, un om care trăiește, visează și e mereu înconjurat de cărți.

Tonul lui Octavian Hoandră nu mai este de mult optimist, nici în aceste eseuri, nici în discursul public. Dar cine mai poate fi optimist când țara arde, la propriu, iar baba se piaptană? El folosește liantul publicisticii pentru a furniza cititorilor referințe și nume celebre din domeniul teoriei literare, precum Michel Foucault, abordează conceptele idealismului critic ale lui Immanuel Kant, și făce referire la mari autori clasici și moderni, de la Dumas la Thomas Mann.  Fiecare pagină din acest nou volum este o trecere prin literatura de la începuturi și până în prezent. Îi mulțumim că face asta, căci mie îmi este greu să mai văd orice asemănare între lumea intelectuală care a fost și care e acum. Suntem într-un proces de deconstruire continuă a tot ceea ce ne-am străduit secole să construim. Iar această deconstruire vine la pachet cu frustrarea monotonă a fiecărei zile. A menționat chiar autorul, în cadrul lansării: “Trebuie reamintit că literatura universală a prevăzut ce o să devenim. Vedem în fiecare zi cum ne pierdem câte un drept”. Chiar și George Orwell a fost citat în cadrul lansării și, deși a devenit redundant să descriem realitatea ce ne înconjoară prin filtrul beletristic orwellian, nu există moment mai bun să facem asta. E o oglindire și nu o eufemizare. Ei bine, textele lui Octavian Hoandră te fac să te revolți, așa cum poți. Revolta e noua noastră muză și nu poate fi altfel.

Să continuăm să îl citim pe Octavian Hoandră, căci puțini mai sunt ca el. El este unul dintre scriitorii care reușesc să ne facă să ne dăm jos ochelarii de cal și să privim printre lacrimi și surâsuri această realitate care seamănă tot mai mult cu universurile atroce imaginate de Hieronymus Bosch.

Mara A. MUNTEAN

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut