Lacul de agrement din Gherla se închiriază

În această perioadă an de an se pune în discuție amenajarea lacului din mijlocul parcului gherlean. Dacă în anii ’50 – ’60, în timpul iernii acolo se disputau chiar și meciuri de hochei pe gheață și concursuri de patinaj viteză, în prezent această lacul  se află în paragină.

De-a lungul timpului, edilii orașului de pe Someșul Mic au avut grijă cum au știut, mai bine sau mai rău, de acest luciu de apă, o desfătare pentru ochi în zilele toride de vară, o bucată mică de natură sălbatică, aflată la doi pași. După aproape 160 de ani, Primăria anunță că își ia mâna de pe lac și îl oferă celui care îl poate îngriji mai bine şi  mai eficient.

În prezent, lacul din parc se află în administrarea ADP Gherla, societate care are ca unic acționar Municipiul Gherla. Administraţia locală propune acum închirierea lacului de agrement care, din păcate, este impracticabil, fără a aduce bucuria și pata de culoare dorită de administratorii bazei de agrement din mijlocul parcului, pe bună dreptate supranumit „Micul Schönbrunn”.

În referatul proiectului de pe ordinea de zi a Consiliului Local se arată că lacul de agrement din Parcul Mare se află în domeniul public al Municipiului Gherla, cuprinzând amenajări specifice, situate pe terenul în suprafață măsurată de 6463 mp, cu o valoare de inventar de 362.648 lei. Este o amprentă importantă a orașului, fiind neapărată nevoie de o administrare serioasă și o îngrijiire permanentă a apei și a florei ce o acoperă. În consecință, edilii propun închirierea, în conformitate cu Codul Administrativ, astfel încât acesta să fie redat publicului larg prin dotarea cu bărci și hidrobiciclete, prin igenizarea și curățarea lui permanentă. Toate aceste costuri de întreținere și funcționare vor cădea în sarcina chiriașului, urmând că acesta să-l pună la dispoziția publicului larg în baza unui regulament și orar stabilit, avizat de primarul municipiului Gherla. În baza acestui referat se va întocmi o Hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Gherla, care va fi pusă în dezbatere publică. La finalul acesteia, hotărârea va fi supusă aprobării Consiliului Local al Municipiului Gherla.

În cadrul Adunării Generale a Cooperativei de Consum Gherla, ce a avut loc încă înainte de pandemie, s-a vorbit şi despre închirierea lacului, ţinând cont că pe malul lui se află Grădina de vară, unitate de alimentaţie publică aparţinând cooperativei. Deci, ar fi o soluţie pentru exploatarea şi buna gospodărire acestei adevărate „bijuterii” naturale din urbe.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut