Laborator de radiologie intervențională, la Spitalul Clinic Județean de Urgență

Odată cu punerea în funcțiune a angiografului de înaltă performanță de tipul GE Innova 540, intrat recent în dotarea Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, vineri, 1 iulie, în cadrul Secției Clinice Radiologie se pun bazele unui laborator de radiologie intervențională.

Conform celor anunțate de conducerea spitalului, cu ajutorul aparatului și a echipelor medicale specializate vor fi acoperite servicii medicale din domeniul radiologiei intervenționale oncologice (chemoembolizare) și neurologice (proceduri care fac parte din terapia accidentului vascular cerebral, cum ar fi trombospirația), embolizări în cazul hemoragiilor interne, embolizări fibroame uterine, embolizări de varicocel, biopsii pulmonare, hepatice și mediastinale. Aceste proceduri se efectuează cu succes în clinici din strainătate, în România sunt încă la început de implementare.

„La nivelul clinicii există experiența aplicării unor proceduri de radiologie intervențională, cum sunt drenajele ghidate CT, ArtroRM și terapia durerii prin procedee minim invazive, iar prin utilizarea angiografului se vor diversifica aceste proceduri. Echipele laboratorului de radiologie intervențională se vor construi în jurul doctorilor Dan Duma și Horațiu Coman, medici cu o bogată experiență, absolvenți ai UMF «Iuliu Hațieganu», care au activat pentru mult timp în clinici de prestigiu din străinătate. Dr. Dan Duma este medic primar radiolog, cu specializări în radiologie generală, radiologie uro-digestivă și radiologie intervențională, fiind un deschizător de drumuri în acest domeniu. A făcut rezidențiatul și a lucrat în spitalul universitar CHF Clermont Ferrand din Franța timp de doi ani. Horațiu Coman este un chirurg cu mare experiență, cu dublă specializare în chirurgia vasculară și endovasculară. Este doctor în științe medicale, a făcut rezidențiatul și a lucrat timp de 11 ani în clinici importante din Germania” – informează SCJU Cluj.

Aceeași sursă precizează că primul beneficiar al acestei noi facilități medicale va fi un pacient oncologic, căruia i se va aplica procedura de implantare a unei camere de tip “Port-a-cath“ pentru chimioterapie.

Potrivit celor declarate de managerul SCJU Cluj, prof. dr. Claudia Gherman, angiograful de înaltă tehnologie „va deschide o eră nouă în activitatea medicală”, în jurul acestuia urmând a fi dezvoltat un laborator de radiologie intervențională. „Dispunem de un grup de specialiști, dar va trebui să formăm o echipă mai extinsă, astfel încât radiologia intervențională să sprijine cu proceduri noi pacienții, în special cei cu accident vascular cerebral” – precizează managerul SCJU Cluj.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut