La Mintiu Gherlii nu se face risipă de curent electric

Primarii localităților rurale din județul nostru nu pot fi indiferenți față de măsurile luate la nivel național referitor la economisirea energiei electrice. La Mintiu Gherlii, de exemplu, primarul Dumitru Oltean verifică personal situația de pe teren.

Zilele trecute noi l-am căutat imediat după ora 8 dimineața și l-am găsit urmărind iluminatul public pe raza centrului de comună. Cum se face ziuă, becurile se sting, așa cum se solicită din partea guvernanților noștri. Domnia sa ne-a spus că în toate cele 6 sate componente ale comunei Mintiu Gherlii au fost montate becuri Led, deci sursă de lumină economică, așa cum au toate orașele (dar, și majoritatea comunelor de pe Valea Someșului Mic). Deci, la Mintiu Gherlii nu se face risipă la curentul electric, iluminatul public se încadrează în măsurile de economisire a energiei.

La fel, cursurile Școlii Gimnaziale din centrul de comună și ale celor două școli cu clasele I-IV din satele Bunești și Nima se desfășoară numai la lumina zilei, adică înainte de amiază. În cele trei unități de învățământ de pe raza comunei au fost montate centrale termice proprii, care asigură încălzirea sălilor de clasă. Nici pe această linie nu sunt probleme în așezarea din vecinătatea municipiului Gherla, elevii și preșcolarii grădinițelor nu rabdă frigul.

Apropo de frig: înaintea sosirii iernii a fost finalizată modernizarea drumului Mintiu Gherlii – Pădureni (Țop), o lucrare ce durează de mai mult timp, dar care, iată, a fost terminată, spre satisfacția locuitorilor satului respectiv (majoritatea oameni vârstnici), care odată cu sosirea zăpezii se pot deplasa în condiții bune la medic sau la Primărie. De fapt, pe agenda de lucru a primarului se află și pregătirile în vederea sosirii iernii, fiind întocmit și un plan de măsuri referitor la curățirea și întreținerea drumurilor comunale pe timpul anotimpului friguros.

La Mintiu Gherlii sunt mai puține unități industriale (însă, funcționează mai multe ateliere de tâmplărie și service auto), dar în cele existente au fost luate măsurile de încadrare în consumurile planificate de energie electrică.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut