La Măguri-Răcătău: Festivalul-concurs de obiceiuri și tradiții de iarnă „Junii Satului”

Aproape 20 cete de colindători din județele Cluj, Bistrița-Năsăud și Bihor se vor întrece în cadrul celei de-a patra ediții a Festivalului-concurs de obiceiuri și tradiții de iarnă „Junii Satului”, ce va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni în comuna clujeană Măguri-Răcătău. Invitați speciali la festival sunt Ursarii din Leorda – Comănești, jud. Bacău.

Evenimentul, organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj, în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Măguri-Răcătău și Asociația „De la lume adunate și-napoi la lume date”, va avea loc sâmbătă și duminică, 10-11 decembrie 2022.

În fiecare zi, de la ora 12:00, prin centrul comunei se va desfășura parada cetelor de colindători. Apoi, la Căminul Cultural, sâmbătă, vor evolua în concurs copiii cu vârsta între 6 și 14 ani, iar duminică vor urca pe scena adolescenții și adulții, care vor prezenta colinde tradiționale, dar și obiceiuri și tradiții de iarnă. Autenticitatea și valoarea obiceiurilor și tradițiilor prezentate în concurs vor fi apreciate de un juriu compus din specialiști în domeniul folclorului tradițional, muzical și coregrafic din cadrul instituțiilor de profil ale județului Cluj, personalități artistice locale, reprezentați ai organizatorilor și ai comunității locale.

Duminică, după festivitatea de premiere, care va avea loc de la ora 16:00, se va desfășura spectacolul prezentat de invitații în festival, Ursarii din Leorda – Comănești, jud. Bacău.

„Jocul Ursului, un obicei unic în România, a intrat inclusiv în atenția specialiștilor, care doresc să-l includă în Lista Patrimoniului Mondial Imaterial UNESCO. Ceata urșilor din Comănești a atras atenția întregii lumi. Astfel, aceștia au apărut pe coperta celebrei publicații National Geographic, dar și în prestigiosul ziar New York Times” – amintesc organizatorii.

Potrivit acestora, în județul Cluj, în zona de munte, se păstrează „colindatul de ceată bărbătească”, inclus în anul 2014 în Patrimoniul Cultural Imaterial UNESCO. „Este singurul obicei românesc din perioada Sărbătorilor de iarnă înscris pe această listă. Obiceiul cetei de colindători, numiți «Juni», se mai păstrează la Măguri-Răcătău și în alte sate din zonă deși, în vechime, aria lui de răspândire a fost mult mai mare. Numărul tinerilor care alcătuiesc ceata este diferit de la sat la sat, așa după cum și numărul cetelor diferă după mărimea satelor. Conducătorul cetei, numit taroste sau grăitor, este ales după mai multe criterii, printre care experiența și abilitățile de conducător. Acesta are rolul de a veghea la buna comportare a tinerilor din ceată pe toată perioada sărbătorilor, de a organiza repetițiile pentru colinde, să vorbească în numele cetei, să „grăiască” sau să „alduiască” colacul și să organizeze jocul” – precizează cercetătorii CJCPCT Cluj.

Festivalul-concurs de obiceiuri și tradiții de iarnă „Junii Satului” urmărește redescoperirea valorilor tradiționale, a obiceiurilor de iarnă autentice locale, promovarea și orientarea acestora spre tânăra generație, „pentru păstrarea și punerea în valoare a creațiilor populare autentice, a portului popular, a obiceiurilor și tradițiilor românești” – adaugă aceștia.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut