La Gherla au fost recalculate chiriile în blocurile ANL

În municipiul Gherla tinerii căsătoriți, dar și persoanele  singure au mare avantaj prin construirea blocurilor ANL. Aceste locuințe pot fi vândute chiriașilor, la cerere, în anumite condiții.

În luna ianuarie 2021 s-au calculat și prețurile de vânzare, care pe unii i-au descumpănit. Acum, aceste prețuri au fost recalculate, iar apartamentele sunt mult mai ieftine.

La Gherla sunt construite două blocuri ANL, unul pe strada Apei, cu 30 de apartamente și altul pe strada Parcului, cu 20 de apartamente. Dacă în ianuarie, de exemplu, prețul unui apartament cu o suprafață utilă de 41,3 mp, la blocul ANL de pe strada Apei era de 174.710 lei, acum acesta se poate cumpăra la prețul de 127.308 lei. Reducerea de preț vine ca urmare a unei ordonanțe de urgență din vară, prin care se schimbă modul de calcul al prețului. Noul mod de calcul are în vedere prețul de construcție al imobilului, respectiv al apartamentului pe care-l ocupă tinerii, din care se scade amortizarea, adică nivelul chiriei aplicate, pentru că este un venit care deja s-a încasat de-a lungul timpului. Se aplică apoi un coeficient de indice al localităților, pentru că nu poate fi același preț în București și într-un oraș din provincie. De asemenea, se aplică și rata inflației la acest mecanism.

Anterior, prețurile crescuseră foarte mult din cauza scumpirii materialelor de construcție, iar prețul de vânzare era stabilit în funcție de prețul de construcție al imobilelor din anul anterior vânzării.

În această perioadă, într-o zonă pitorească, pe strada Fizeșului, de la  marginea orașului Gherla, se află în fază de finalizare un nou bloc ANL cu 72 de apartamente, care momentan rezolvă problema spațiilor de locuit în localitate.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut