La Gherla a fost instalat solemn noul guvernator apostolic al armenilor catolici

În cadrul slujbei armenești în frumoasa Catedrala Armenească din centrul municipiului Gherla a avut loc instalarea oficială al noului guvernator apostolic al armenilor romano-catolici, ÎPS dr. Kovács Gergely, arhiepiscop romano-catolic de Alba Iulia, personalitate formată la Roma.

Acesta a fost numit de Vatican exarh al comunității armenești, conducătorul Ordinariatului Armenilor Catolici din România.

În cuvântul său din cadrul slujbei oficiate în impozanta Catedrală Armenească din fostul Armenopolis a arătat bucuria și satisfacția de a conduce activitatea comunității armene din țara noastră, un prim pas fiind făcut chiar la Gherla, un vechi centru  al spiritualității și culturii armenești din zona Transilvaniei, oraș baroc, întemeiat de armenii veniți din părțile Moldovei, sub conducerea episcopului Oxentius Verzellescus.

Cu ocazia vizitei efectuate la Gherla, ÎPS dr. Kovács Gergely a spus, printre altele, că recent a făcut o deplasare și la bisericile armenești din Moldova, trecând și pe la Biserica „Sfânta Cruce” din Suceava, lăcaș de cult armenesc, construit în secolul al XVII-lea. De asemenea, a admirat Mănăstirea Hagigadar și a vizitat cimitirele armenești din nordul țării.

Înaltpreasfinția Sa va continua aceste  documentări în toate zonele unde trăiesc armeni, dorind să cunoască îndeaproape viața și activitatea  comunităților locale. La Gherla va reveni cu ocazia resfințirii Bisericii Romano-Catolice (Biserica Franciscană) de pe strada Bobâlna, ce va avea loc la începutul acestei veri.

Sz.Cs.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut