Kremlinul denunţă „isteria” americanilor în legătură cu Ucraina

Kremlinul a denunţat duminică „isteria” americanilor, după acuzaţiile Washingtonului care s-a declarat „grav preocupat” de declaraţiile şi gesturile Rusiei legate de Ucraina, relatează AFP şi Reuters.

„Această isterie a fost creată în mod artificial. Cei care şi-au adus forţele armate de peste Atlantic, adică Statele Unite, ne acuză de activităţi militare neobişnuite pe teritoriul nostru”, a declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse Dmitri Peskov, într-o emisiune televizată.

„Nu este deloc logic şi nici politicos”, a adăugat el.

El a cerut totodată SUA şi aliaţilor lor să nu-şi mai întărească efectivele în apropiere de frontierele Rusiei, insistând că „trebuie ca NATO să pună capăt activităţilor sale provocatoare din apropierea graniţelor noastre”.

Sâmbătă, secretarul de stat american Antony Blinken a reiterat că SUA sunt „serios preocupate” de acţiunile şi declaraţiile Rusiei faţă de Ucraina, unde tensiunile sunt în creştere. „Nu ştim care sunt intenţiile preşedintelui Putin. Dar ştim ce s-a întâmplat în trecut. Cunoaştem strategia constând în a cita provocări iluzorii din Ucraina sau din oricare altă ţări şi a le utiliza ca scuză pentru planurile Rusiei”, a spus Blinken.

El s-a referit la criza survenită în 2014 în Ucraina după răsturnarea guvernului ucrainean prorus. În acelaşi an, Moscova a anexat peninsula ucraineană Crimeea, ca răspuns la revoluţia prooccidentală.

Joi, preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat ţările occidentale că instigă tensiunile crescânde la frontierele estice ale Ucrainei şi în Marea Neagră. El a acuzat de asemenea că bombardiere occidentale s-au apropiat la o distanţă de 20 km de frontiera Rusiei.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut