Jurnaliștii clujeni s-au duelat cu pistoalele mitralieră

Jurnaliştii clujeni şi reprezentanţi ai mediului bancar au acceptat provocarea Diviziei 4 Infanterie ”Gemina” şi au participat, miercuri, la concursul de tir, organizat în contextul manifetsărilor dediate aniversãrii a 105 ani de la înființarea Armatei a 4-a. Pentru câteva minute gazetarii și-au lãsat condeiele pe seama militarilor și au luat pistolul mitralieră, încercînd sã facã punctaj cât mai mare în cadrul ședinței de tragere organizată special pentru ei.

Înainte de începerea competiţiei, participanţii au fost instruiţi de locotenent colonelul Cristian Arsene, responsabil cu activitatea de instrucție în cadrul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”. Astfel, cei prezenți au putut afla despre modul în care trebuie mânuită arma, cum să fixezi linia de ochire și despre regulile din poligon. După ce ofiţerul le-a făcut instructajul, jurnaliştii şi reprezentanţii mediului bancar au fost echipați, ca la război, cu căști și veste antiglonț. Arma cu care s-a executat tragerea a fost Pistolul mitralierã de calibru 7,62 mm, fiecare trăgător primind un încărcător cu câte 10 gloanțe. Tipul focului a fost “loviturã cu loviturã” iar la comanda “Foc” participanţii au luat linia de ochire şi au început sã tragã. Deşi vremea a fost idealã pentru tras cu arma, marea majoritate a cartuşelor au trecut pe lângã ţintele tip „piept nr. 6” aflate la 100 de metri distanță de aliniamentul de tragere.

Cel mai bun punctaj a fost realizat de fotoreporterul Emil Moritz de la publizația Orizont Militar a Diviziei 4 Infanterie „Gemina. Pe locul II s-a situat Daniel Bercian de la Antena 3 iar premiul III i-a revenit lui Mihai Bacalu de la Muzica Instanțelor.

Prezent la acțiunea din Poligonul Someșeni, comandantul Diviziei 4 Infanterie „Gemina”, generalul maior Dorin Blaiu i-a felicitat pe câștigători și le-a înmânat diplome, cupe și medalii. De asemenea, șeful marii unități a Armatei Române ce își are sediul la Cluj-Napoca a ținut să le ofere și celorlalți concurenți câte o diplomă pentru participarea la concursul de tir „Cupa Gemina-105 ani”.

Participanţii s-au arãtat exprem de încântaţi de şedinţa de tragere, promiţându-le reprezentanţilor Armatei cã vor participa la astfel de activitãţi ori de câte ori vor fi invitaţi. Dupã marile eforturi depuse în poligonul de luptã a urmat mult aşteptata fasole ostãşeascã făcută la cazan.

105 ani de la înființarea Armatei a 4-a

Divizia 4 Infanterie „Gemina” aniversează în acest an, la data de 15 august, împlinirea a 105 ani de la momentul simultan al înființării și intrării Armatei a 4-a (de Nord) în luptele din Primul Război Mondial.

În acest context, la Cluj-Napoca vor fi organizate, în colaborare cu Asociația „Mareșal Constantin Prezan”, o serie de manifestări la care publicul clujean este așteptat să ia parte. Astfel, sâmbătă, 7 august, orele 14.00 – 20.00, în Parcul Central, clujenii vor putea încerca tiroliana și traseul „Military Boot Camp” și vor putea admira expoziția cu tehnică de luptă. Totodată, vor fi prezentate exerciții demonstrative de arte marțiale și intervenție EOD iar Muzica Militară a comandamentului Diviziei 4 Infanterie „Gemina” și de ansamblurile artistice ale Cercurilor Militare din Bistrița și Iași vor susțiine un concert. Manifestările vor continua duminică, 8 august, orele 17.00 – 19.00, la centrul comercial din Gheorgheni , unde va avea loc un flash-mob, un spectacol artistic susținut de Muzica Militară a Diviziei 4 Infanterie „Gemina” și Ansamblul folcloric și dansuri populare al Casei de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș”. De asemenea, este programat „Crosul Prieteniei” (secțiunea copii – 2 km, secțiunea adulți – 8 km). Joi, 12 august, în Piața Avram Iancu, începând cu ora 10.00 va avea loc ceremonia militară dedicată aniversării a 105 ani de existență a Diviziei 4 Infanterie „Gemina” iar la sediul comandamentului diviziei din Piaţa Ştefan cel Mare, nr. 1-3, începând cu ora 11.00, va fi inaugurat Muzeul Militar „Mareșal Constantin Prezan” – Filiala Transilvania a Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”.

trageri8 trageri6 trager5 trageri4 trageri2 trageri1 tir3 tir2 tir1
<
>

C.P.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut