Județul Cluj, deocamdată fruntaș la… incendiile de vegetație uscată

Dintr-un total de 644 incendii care au avut loc luni, 28 martie, la nivel național, 539 de intervenții ale pompierilor au fost înregistrate la arderi necontrolate (miriști, vegetație uscată, gunoi), fiind afectate, conform celor anunțate, marți, de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, aproximativ 3.500 ha de teren și 560 ha de fond forestier.

Din păcate, situații similare s-au înregistrat aproape zilnic, în ultima perioadă, Clujul fiind „județul fruntaș”, cu circa 450 de incendii de vegetație, până acum.

Comandantul Inspectoratului pentru Situații de Urgență al Județului Cluj, general de brigadă Ion Moldovan, spune că niciodată pompierii clujeni nu s-au mai confruntat cu o asemenea situație, să fie nevoiți să intervină, în medie, la 30 de incendii de vegetație pe zi.

Este o situație foarte, foarte… urâtă, la nivelul întregului județ. Oamenii sunt inconștienți de riscul pe care îl produc aceste incendii de vegetație uscată. În fiecare zi avem o medie de 30 de intervenții. E… horror! Așa ceva n-am mai avut nici o dată. Au ajuns să dea foc între blocuri! Stingem un incendiu acum și imediat e foc în altă parte. Am avut și cazuri în care am mers, am stins, și după ce am plecat de acolo, la două-trei ore ne-au chemat înapoi, s-a dat foc din nou, în același loc” – a declarat, pentru Făclia, general de brigadă Ion Moldovan.

În opinia sa, situația ar putea fi ținută sub control dacă primăriile ar fi mult mai active în a gestiona acest aspect, în sensul de a-i sancționa pe cei care produc aceste incendii, căci au dreptul, pe Ordonanța de Urgență nr. 195 privind arderile de vegetație uscată, să-i sancționeze cu amendă între 3.000 și 6.000 de lei. Dar – spune comandantul ISU Cuj –, se pare că domnii primari nu prea vor sau explică, alteori, că nu găsesc cine a dat foc și așa mai departe. Însă ei sunt singurii care pot să identifice foarte ușor loturile de teren și proprietarii acestora și să meargă la ei să-i sancționeze. Și atunci, cu siguranță oamenii se vor opri. Avem o singură comună, comuna Chinteni, unde doamna primar chiar a amendat pe legislația pe care v-am amintit-o mai înainte. În ce ne privește pe noi, cei de la ISU, Garda de Mediu și APIA, noi putem să sancționăm doar atunci când îl prindem pe om asupra faptului.

Potrivit celor declarate de general de brigadă Ion Moldovan, pompierii clujeni au reușit, luni, să lichideze incendiul de la Băișoara, iar marți dimineața a fost lichidat și cel dintre Poieni și Ciucea, mai rămânând „în lucru” incendiul de pădure de la Feiurdeni, care s-a întins din comuna Borșa.

La cele declarate de comandantul ISU Cluj ar trebui adăugat, pentru inconștienții care dau foc vegetației, că pe lângă aceste incendii, pompierii clujeni (și nu doar clujeni) trebuie să facă față, zilnic, la zeci, sute de alte situații de urgență – incendii de locuință, accidente de circulație (acordare de prim ajutor, descarcerări, deblocări), salvare de persoane și animale din medii ostile vieții etc. Echipajele ISU Cluj sunt și așa diminuate, având în vedere că 20 de pompieri clujeni sunt în misiune la Vama Siret.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut