Județul Cluj are buget

Consilierii județeni au aprobat, joi, în ședință ordinară, bugetul general propriu al Clujului pentru anul în curs, care este în valoare totală de 1.558.000.000 lei. Proiectul a trecut cu 34 de voturi.

E un buget echilibrat, în cadrul căruia am urmărit să folosim cât mai eficient fondurile pe care le avem la dispoziție. Orientarea este, și în acest an, spre dezvoltare și spre investiții care să genereze efecte benefice pentru un număr cât mai mare de clujeni (… ”, a declarat Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

În acest an, bugetul local al județului este de 915.000.000 lei, din care 57% este destinat dezvoltării iar 43% funcționării. În ceea ce privește suma totală alocată dezvoltării, respectiv 521.550.000 lei, un procent important revine cofinanțării proiectelor europene, diferența fiind folosită pentru implementarea investițiilor proprii și ale instituțiilor subordonate, inclusiv pentru reabilitarea drumurilor județene și pentru spitalele publice din județ.

Bugetul destinat finanțării proiectelor europene reprezintă nu mai puțin de 85% din valoarea totală a bugetului de dezvoltare, respectiv 435.000.000 de lei. Aceste fonduri vor fi folosite pentru continuarea celor 26 de proiecte din fonduri externe nerambursabile derulate în prezent de Consiliul Județean.

Două mari proiecte în domeniul medical

Totodată, în ceea ce privește programul de investiții publice, bugetul total alocat este de 78.000.000 de lei, în creștere cu 10 milioane față de anul precedent, iar cele mai mari sume alocate, respectiv circa 28.700.000 de lei, sunt destinate celor două mari proiecte din domeniul medical asumate de Consiliul Județean: Spitalul Pediatric Monobloc și Centrul Integrat de Transplant. La acestea se adaugă alți 7.200.000 de lei pentru susținerea activității și dotarea celor 17 spitale clujene, atât subordonate cât și aflate sub autoritatea altor autorități locale sau centrale. De asemenea, peste 9.000.000 de lei au fost alocați pentru pregătirea proiectelor europene în vederea depunerii spre finanțare.

Investiții în infrastructură

Și în 2022, CJ Cluj continuă seria investițiilor în infrastructura rutieră a județului, în bugetul propriu fiind aprobate atât lucrări de întreținere, cât și de modernizare a rețelei de drumuri județene.

Pentru realizarea acestor lucrări, forul administrativ județean a alocat fonduri extrem de consistente, respectiv 75.000.000 de lei. Din această sumă, 60 de milioane de lei revin întreținerii drumurilor județene iar 15 milioane de lei au fost alocați pentru finanțarea lucrărilor de modernizare. În baza Programului de întreținere sunt prevăzute intervenții pe nu mai puțin de 53 de sectoare de drumuri județene, în timp ce Programul de investiții prevede continuarea lucrărilor deja începute. În acest sens, în anul 2022 vor fi reluate lucrările pe patru drumuri județene iar pe un altul vor debuta în acest an. Totodată, vor continua și lucrările de reabilitare a 5 poduri cuprinse în rețeaua rutieră aflată în administrarea forului administrativ județean.

În plus, Consiliul Județean Cluj a depus spre finanțare prin programul guvernamental „Anghel Saligny” cereri a căror valoare nerambursabilă solicitată este de aproximativ 90 de milioane de euro. Sunt vizate, astfel, 17 obiective de infrastructură, din care 13 drumuri județene în lungime de circa 80 km și patru poduri.

A.M.C.

 

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut