Joi începe Târgul Coaselor de la Negreni

Târgurile de la Negreni vor fi reluate după doi ani de pauză impusă de pandemie, prima manifestare de acest fel – Târgul Coaselor – urmând să înceapă joi, 9 iunie și să se desfășoare pe platoul de lângă Crișul Repede timp de 4 zile, până duminică 12 iunie.

”Fratele” mai mic al târgului din toamnă, Fechetău cum mai este numit, Târgul Coaselor se va desfășura tot la Negreniv, începând de la mijlocul aceaste săptămâni. Cunoscute încă din perioada medievală, și menționate din anul 1815, în „Calendarul târgurilor”, târgurile de la Negreni aveau un rol important în viața localnicilor din zonă. Inițial, la târgul din vară moții își cumpărau instrumentarul agricol necesar lucrărilor din această perioadă – de unde și numele Târgul Coaselor -, iar la târgul din toamnă, care se desfășoară în a doua săptămână din octombrie, își achiziționau alimente și produse pentru sezonul de iarnă. Odată cu trecerea timpului, scopul inițial al târgurilor a fost modificat, iar în prezent acolo pot fi găsite o sumedenie de obiecte și produse de toate felurile: antichități, cusături și porturi populare, farfurii pictate, mobilier de epocă, cioplituri din lemn, timbre, artizanat, cărți, oale, porțelanuri, biciclete, bibelouri, statuete, tablouri, ceramică, icoane și alte obiecte decorative, dar și haine, încălțăminte, electronice, electrocasnice sau diverse scule. Evident, nu lipsesc alimentele și băuturile.

Pentru târguri este alocată o suprafață de peste 9 hectare, mai mult de 6,3 hectare proprietatea publică a comunei și 2,8 hectare proprietatea Composesoratului. Accesul se poate face fie cu mașina sau autobuzul, fie cu trenul, iar în aceste zile trenurile care trec prin Negreni au un punct de oprire în apropiere de intrarea în târg. Pentru cei care optează pentru mașină există o parcare administrată de Primărie, cu circa 150 de locuri, taxa fiind de 10 lei pe zi. De asemenea, se mai poate parca în curțile localnicilor, evident contra cost.

Accesul în târg cost 5 lei de persoană, însă pentru minori intrarea este gratuită. Pentru vânzători, tariful de închiriere variază în funcție de zona aleasă, între 8 și 20 de lei pe metru pătrat, pe toată durata târgului. De asemenea se mai percep taxe pentru cei care vând mașini (autoturisme – 25 lei/zi sau 100 lei/durata târgului, autocamioane – 50 lei/zi sau 150 lei/durata târgului) și pentru comercianții de animale (bovine și cabaline adulte – 10 lei, tineret sub 1 an – 5 lei; porcine adulte – 5 lei, tineret – 3 lei; ovine și caprine – 3 lei).

”Ăsta este un târg ceva mai mic, cel mare este în toamnă. Acum ne așteptăm la cel puțin 5.000 de vizitatori, însă totul depinde și de vreme, dacă e timp frumos s-ar putea să avem și mai mulți oameni”, spune Radu Secan, secretarul Primăriei Negreni.

V.D.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut