Joe Biden „nu caută un conflict” cu China

Joe Biden „nu caută un conflict” cu China, a declarat el, potrivit unor fragmente difuzate dintr-un interviu pentru canalul PBS, în contextul în care Statele Unite tocmai au distrus un balon chinez care a survolat teritoriul lor.

„Nu”, i-a răspuns preşedintele american jurnalistei care l-a întrebat dacă relaţiile cu Beijingul au suferit „o lovitură puternică”.

„Vom rivaliza pe deplin cu China, dar nu căutăm un conflict”, a spus el.

În general, Washingtonul a fost destul de atent să nu ridice tonul după ce a doborât sâmbătă un balon chinezesc, destinat, potrivit americanilor, să spioneze zone militare sensibile.

Cu toate acestea, în faţa Congresului, Joe Biden a dat asigurări: „Dacă China ne ameninţă suveranitatea, vom acţiona pentru a ne proteja ţara”.

Joe Biden a estimatcă omologul său chinez, Xi Jinping, se confruntă cu „probleme enorme”, în special pe plan economic.

„Găsiţi-mi un singur lider mondial dispus să schimbe locul cu Xi Jinping… Eu nu găsesc unul”, a afirmat preşedintele american în cursul unui interviu acordat canalului PBS.

„Acest om are probleme enorme”, în special „o economie care nu funcţionează foarte bine”, a apreciat el, remarcând, însă, că liderul chinez „are, de asemenea, mult potenţial”.

Menţionând că sprijinul chinez pentru Rusia a fost relativ discret, Joe Biden a subliniat că, spre deosebire de ceea ce „toată lumea a presupus” de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, Beijingul nu a fost „pe deplin” angajat în spatele Moscovei.

O rezervă legată, în opinia sa, de dorinţa lui Xi Jinping de a nu suferi aceeaşi soartă ca Rusia, care a fost supusă mai ales unor sancţiuni economice dure de către Occident.

„L-am sunat în această vară pentru a-i spune: +Nu este o ameninţare, ci doar o observaţie: uite ce s-a întâmplat cu Rusia+”, a povestit Joe Biden.

Liderul de la Casa Albă s-a întâlnit personal cu Xi Jinping pentru prima dată în mandatul său de preşedinte în noiembrie, la summitul G20 din Bali, în Indonezia. Până atunci, ei vorbiseră la telefon sau prin videoconferinţă de cinci ori.

Relaţiile dintre cele două superputeri s-a tensionat în urma acestui incident.

China a condamnat ferm distrugerea balonului, susţinând că era o „aeronava civilă folosită în scopuri de cercetare, în principal meteorologice”, care a intrat „neintenţionat” în spaţiul aerian al Statelor Unite.

În acest context, şeful diplomaţiei americane, Antony Blinken, şi-a anulat în ultimul moment o vizită planificată în China.

Pe de altă parte, Pentagonul a dezvăluit că Beijingul a refuzat sâmbătă propunerea americană pentru o convorbire telefonică între şeful Pentagonului, Lloyd Austin, şi omologul său, Wei Fenghe.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut