Jocul de Țuru, o tradiție de aproape un secol

În fiecare an, în prima zi de Paști, pe străzile cu nume de arbori din cartierul Moșnei din Mediaș și chiar de mai departe se aud voci care vibrează la unison. Se salută cu Hristos a Înviat! și călătoresc împreună până la punctul zero al festivităților. În fiecare an, în prima zi de Paști, medieșenii și oricine a auzit și este curios să cunoască tradiția încetățenită în urbea de pe Târnave, se strâng, cu mic, cu mare, pe strada Stejarului, să urmărească așa-numitul joc Țuru și să se bucure, totodată, de un spectacol folcloric autentic.

Nici în acest an tradiția nu a fost uitată, așa că, duminică, începând cu ora 11 dimineața, localnicii, îmbrăcați în haine de sărbătoare și purtând cocarde tricolore în piept, s-au adunat în spirit de comuniune, în zi de sărbătoare, să-i încurajeze pe tinerii participanți (din echipa roșie și cea albastră) în confruntarea sportivă ce datează din anul 1926. Cu alte cuvinte, peste trei ani, jocul de Țuru va aniversa un secol de la prima aruncare a mingii. Ca de fiecare dată, municipalitatea continuă să susțină această manifestare, colaborând în vederea organizării cu familia Bănceu din Mediaș.

Deși fac parte din două echipe diferite, la final nu există învingători sau învinși în Țuru. Regulile jocului ce are loc pe strada în pantă (Iazului, perpendiculară pe strada Stejarului) sunt simple: cei din echipa care stă sus („pe deal”) lovesc mingea cu bâta și trebuie să alerge apoi să o prindă, asta dacă nu cumva sunt mai rapizi adversarii „din vale” și o prind ei, moment în care cele două tabere își schimbă poziția de joc.

Câțiva zeci de metri mai departe de „terenul” de joc, atmosfera a fost completată de un răstimp de muzică și bună dispoziție, în compania unor îndrăgiți artiști de muzică populară, în locul statornicit de ani de zile, la răscruce de străzi, încadrate de priveliștea dealurilor parcă pictate.

Un lucru admirabil este faptul că, de la an la an, vedem tot mai mult prezența generației tinere și foarte tinere, care duc mai departe cântecul și dansul popular autentic, dar și frumusețea portului tradițional din regiunea Târnavelor. De această dată, ne-au încântat cu talentul lor Emilia Muntean, Luminița Dejan, Aurelian Suciu, Bianca și Diana Crețu, Aurica Bacea, Cosmina Fulea, Natalia și Alin Matyas și Costel Popa. Totodată, Ansamblurile de dansuri populare „Târnavele” și „Mugurii de pe Târnave” au adus un plus de energie și au actualizat, prin versurile cântului lor, vechi obiceiuri pitorești ale tinerilor, fete și flăcăi. Evenimentul a fost prezentat, cu multă căldură, din dragoste pentru tradiție și frumos, de către doamna Angela Păucean.

La finalul jocului, primarul municipiului Mediaș, domnul Gheorghe Roman, i-a premiat pe tinerii participanți, în aplauzele publicului numeros, de toate vârstele.

Vremea a ținut cu cei prezenți, medieșenii bucurându-se de soare și adierea plăcută a primăverii care, sperăm, își va intra serios în drepturi de acum înainte…

Iulia GHIDIU

Foto Primăria Municipiului Mediaș

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut