Jeans – de la cowboy la 2022

Blugii, așa cum sunt ei denumiți în România, sunt de fapt blue jeans, adică pantaloni de culoare albastru de Genova (din franceză: „bleu de Gênes”). Sunt acei pantaloni care au trecut, de la creație până în zilele noastre, prin sute de forme, de modele și de transformări. Chiar și așa, blugii rămân un obiect vestimentar la modă, comod, practic și chiar elegant.

Istoria pantalonilor de care astăzi nu ne mai despărțim este una oarecum banală și nimic nu prevedea avântul pe care aveau să îl ia peste ani.

Cum minerii și crescătorii de vite căutau, pe la 1847, un material confortabil și rezistent, stofa denim albastră îl transformă pe Levi Strauss într-un negustor de success, fiind astăzi unul dintre brandurile de top în vânzarea de jeans.

Anii 30 devin epoca western, în care pantalonii jeans devin obiectul vestimentar cel mai căutat, de la simpli cowboy până la marii actori ai cinematografiei, Hollywood-ul promovând cu mare succes cowboy-ul imbrăcat în jeans, cu două pistoale agățate de o centură montată pe celebrii jeanși cu franjuri sau fără.

După anii 50 James Dean, Marlon Brando și Elvis Presley  devin simbolurile noilor modele de jeans, variațiile fiind de la evazați, pictați, împodobiți cu ținte sau alte decorațiuni. A fost o perioadă în care imaginația fiecăruia făcea diferența de stil, de departe jeanșii de damă fiind mult mai decorați, mai pictați, mai decupați. Aplicațiile de strasuri, paiete, ținte, franjuri au făcut din acest obiect vestimentar o modă în sine.

Statele comuniste au considerat acest obiect vestimentar un simbol al „decadenței occidentale”, astfel încât tinerii acestor țări, atrași de mirajul noii mode, au văzut jeans doar în revistele străine sau, cu mult noroc îi puteau cumpăra pe piața neagră sau din magazinele tip consignație.

În zilele noastre blugii, așa cum le spunem noi, sunt o normalitate. Blugii de barbati ii găsim într-o variație aproape infinită de modele, ei sunt casual, eleganți, sport, pot fi purtați cu o cămașă cu mânecile suflecate, cu un pantof casual, chiar și cu unul sport, pot fi asortați cu un sacou lejer, într-o varietate de stiluri. Râmâne doar o chestiune de gusturi asezonarea acestui obiect vestimentar versatil, ușor de combinat cu alte piese vestimentare.

Fashion Days este locul unde masculinitatea este redefinită, reinventată, și unde piesele vestimentare, oricare ar fi ele, împacă și satisfac pretențiile tuturor.

La fel de adevărat este că în ani, materialul în sine a suferit modificări calitative, firmele producătoare întrecându-se în a oferi calitate, comoditate, pe lângă modele unice, inovând constant conceptul de jeans. De asemenea, culoarea nu a mai fost doar clasicul bleu jeans, ci a explodat într-o varietate, la fel cum au fost folosite combinații ale materialului original cu alte materiale (dantela, spre exemplu), totul în scopul varietății acestui obiect vestimentar. În funcție de moda, blugii au fost cu talie înaltă, joasă, evazați, drepți, skinny, elastici, cu inserții de dantelă sau alte materiale, asezonate cu centuri sau eșarfe.

Cert este că indiferent de epocă, blugii și-au găsit mereu locul în moda vremii, s-au reinventat și au rămas în topul preferințelor!

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut