Noaptea Muzeelor 2022 (I) | Porți deschise spre cultură

Noaptea Muzeelor (marcată anul acesta în data de 14 mai) a devenit deja o după-amiază perfectă (având în vedere orele la care se deschid porțile diferitelor instituții de cultură) și o ocazie în care facem noapte albă, cum s-ar spune (e drept, până la o anumită oră). Merită acest efort întrucât și în 2022 muzeele din județul Cluj s-au pregătit să ne întâmpine cum se cuvine, nu doar cu expozițiile clasice (permanente sau temporare), ci și cu o serie de evenimente și ateliere atent gândite, pentru toate categoriile de vârstă! Începând din această ediție a cotidianului și continuând în zilele următoare, ne propunem să vă prezentăm oferta cultural-artistică bogată a muzeelor clujene, nu puține la număr.

Muzeul Etnografic al Transilvaniei

Str. Memorandumului, nr. 21, Palatul Reduta

*18.00-24.00*

De Noaptea Muzeelor, una dintre cele mai active instituții de cultură din Cluj își așteaptă vizitatorii cu o varietate de exponate, din domeniul artei textile, al machetării în lemn, artei sacre populare dar și cu tehnici inovative, așa cum este, de pildă, prezentarea cu ajutorul realității virtuale a bisericii din satul Cizer, denumită și biserica lui Horea, monument emblematic pentru patrimoniul cultural național.

„Expoziția construcții de lemn din Bucovina este realizată de Institutul Bucovinei din cadrul Universității din Augsburg, inițial creată pentru a fi itinerată în România și Ucraina. Din cauza războiului, aceasta va fi găzduită doar la noi, la solicitarea organizatorilor. Este o ocazie specială pentru publicul clujean de a descoperi acest patrimoniu cultural, vernisajul va fi la ora 21. Apoi, două dintre expozițiile noastre temporare sunt realizate în cadrul unor proiecte de expoziții inovative, în parteneriat cu Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca și NUDA Ase din Norvegia. Evenimentul editorial care va avea loc la ora 19 este un program al Asociației „Vechiul Cluj” care își propune să ne aducă mai aproape de patrimoniul imaterial al orașului, de memoria istorică locală. Acum vom lansa volumele 6 și 7 ale seriei ”Povești despre Cluj”, apărute în perioada pandemiei. Sunt autori foarte valoroși care abordează teme extrem de interesante”, a subliniat Tudor Sălăgean, managerul Muzeului Etnografic al Transilvaniei, în interviul acordat ziarului Făclia.

 

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei

Strada Constantin Daicoviciu, nr. 2

*19.00-24.00*

Vechiul și noul Cluj poate fi cunoscut de oricine trece pragul muzeului situat în piața cu același nume, evidențiat prin postura impunătoare a celui care a fost Constantin Daicoviciu, istoric, arheolog, profesor, rector al Universității Babeș-Bolyai. Gazdele ne întâmpină generos inclusiv cu artefacte recent descoperite, ne ghidează prin incursiuni dacice în spațiul virtual și ne arată până unde s-au întins granițele Imperiul Roman în România. Un eveniment special conferă culoare întregii manifestări și anume recitalul denumit „High Classic Rooms” („Saloane muzicale de muzeu”). Ne îmbie cu farmecul „Anotimpurilor” vivaldiene: Cvartetul Arcadia: Ana Török – vioara I, Răsvan Dumitru – vioara a II-a, Traian Boală – violă, Zsolt Török – violoncel; Vlad Răceu – vioară solo, Erich Türk – clavecin.

„Nota festivalieră pe care Noaptea Muzeelor ca eveniment o aduce conferă culoare și aduce muzeul în atenția publicului ca pe un loc mai „cool” decât este perceput în mod obișnuit. Dacă în alți ani am avut soliști de la operă care au cântat în curtea muzeului printre coloanele romane, recitaluri de pian sau piese de teatru, de această dată ne-am gândit la acest recital. El reprezintă un prim episod dintr-un proiect denumit „High Classic Rooms”, varianta de interior a „High Classic Transilvania”, pe care MNIT l-a inițiat în parteneriat cu Filarmonica de Stat „Transilvania” în 2020 și care punea spotlight-ul pe anumite castele medievale și edificii culturale din Transilvania. Muzicienii interpretau piese care aveau legătură cu specificul fiecărui castel. Prin „High Classic Rooms” vrem să punem în evidență anumite piese din colecțiile MNIT, încercând să recreem atmosfera saloanelor de epocă. Muzeul funcționează într-o clădire care, în partea ei veche, a fost chiar destinată pentru așa ceva, a fost casa nobilului Daniel Petrichevich – Horvath, un adevărat mecena al vieții culturale locale. Mi s-a părut foarte frumoasă această legătură și așa ne-am gândit să recreem un interior de salon de secol XIX, unde să invităm mari muzicieni ai zilelor noastre. Artiștii vor interpreta de Noaptea Muzeelor o variantă mai rară a „Anotimpurilor”, cea care include clavecinul istoric. Ne propunem pe viitor să avem și alte High Classic Rooms în care alte piese de mobilier vor fi expuse publicului”, ne-a mărturisit Geanina Simion, Șef Secția Marketing Cultural, Comunicare și Educație Muzeală în cadrul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei.

Recitalul este, de fapt, un prolog al Nopții Muzeelor, întrucât va avea loc de la ora 18, iar intrarea la acesta se va face pe bază de bilet, care poate fi achiziționat de pe eventbook.ro.

 

Muzeul Memorial “Octavian Goga” Ciucea

Strada Principală, nr. 4, Ciucea, jud. Cluj

*17.00-22.30*

La Ciucea tradiția merge mai departe și suntem plăcut surprinși cu o paletă generoasă de manifestări expoziționale. Tema din acest an va fi “Lecţie deschisă”, iar activitatea (care debutează la ora 18.00) va include comunicarea: “Prietenia exemplară dintre Octavian Goga şi Ady Endre”.

Ne vom bucura, totodată, de expozițiile permanente precum și de unele temporare, cum sunt: Expoziția de artă plastică, fotografie și documente “O. Goga. Ipostaze ale unei personalități”; Expoziția de podoabe și partituri “Castelana de la Ciucea”, dedicată împlinirii a 139 de ani de la nașterea Veturiei Goga; Expoziția comemorativă de carte “Volumele lui Octavian Goga”; Expoziția de sculptură “Memoria satului incrustată în lemn” (organizată de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj).

Grupul de datini și tradiții al sătenilor din comuna Nergeni (coordonatori – prof. Florina Varadi și preot Marian Vacariu) îi va încânta pe cei prezenți cu un moment tradițional, iar profesorii și elevii Școlii din Ciucea vor susține un recital de poezie.

Iulia GHIDIU

Sursa foto: Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Muzeul National de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Memorial „Octavian Goga” Ciucea

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut