ISU Cluj reia exercițiul de alarmare publică „Miercurea Alarmelor”

Un exercițiu de alarmare publică, „Miercurea Alarmelor”, va avea loc miercuri, 1 martie, în intervalul orar 10:00-11:00, în toate localitățile din județul Cluj (dar și din țară).

Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, în intervalul orar amintit se vor testa și verifica echipamentele din componența sistemului de înștiințare, avertizare și alarmare în situații de protecție civilă. Pe timpul simulărilor vor fi verificate atât fluxurile de transmitere a mesajelor de înștiințare către autorități, cât și modul de funcționare a mijloacelor de alarmare a populației (sirene) existente la nivelul comunităților. În perioada vizată se va auzi semnalul „alarmă la dezastre”, compus din 5 sunete a câte 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde între ele.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al Județului Cluj atenționează populația să nu intre în panică, fiind vorba doar despre un exercițiu ce are ca scop cunoașterea semnificației semnalelor de alarmare și a măsurilor ce trebuie adoptate în situația manifestării unor factori de risc.

„Înștiințarea, avertizarea, prealarmarea și alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populației și bunurilor materiale, precum și pentru limitarea efectelor dezastrelor. Cele mai des întâlnite situații în care este alarmată populația, prin intermediul sirenelor electrice și electronice, au loc pe timpul inundațiilor, când este semnalată iminența producerii unor viituri care să pună în pericol viața persoanelor. De asemenea – precizează IGSU – sistemul de înștiințare-alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanțe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă destinată protecției populației civile poate fi utilizată și pe timpul conflictelor armate.

Prin intermediul acestor mijloace de alarmare pot fi transmise semnale acustice cu diferite semnificații sau pot fi transmise mesaje vocale care vizează anumite măsuri pentru comunitate”.

Exercițiilor de alarmare publică „Miercurea Alarmelor” se vor desfășura în prima miercuri din fiecare lună, între orele 10:00 și 11:00.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut