Istorii fotografice

Lumea satului românesc contemporan se deschide publicului clujean prin intermediul expoziției de fotografie etnografică „Istorii fotografice”, organizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj și Asociația Artiștilor Fotografi Hunedoreni (AAFH).

Expoziția este găzduită, în perioada 20 octombrie – 12 noiembrie, în foaierul Bibliotecii Județene „Octavian Goga” din Cluj-Napoca, parteneră a manifestării. Pe simeze, zeci de imagini surprind aspecte din cultura tradițională și viața de zi cu zi a unor sate din Transilvania, Banat sau Oltenia. Fotografiile au fost realizate de 20 de membri ai AAFH: Daniel I. Iancu (curator), Adrian Stoica, Alexandru Popa, Andrei Rosetti, Călin Corpaciu, Cătălin Mătăsaru, Dan Gavrilă, Diana Șuta, Edwina Kasler, Francisc Nemeth, Horea Preja, Gabriel Pădurean, Grigore Roibu, Ioan Todor, Marius Isfan, Mihai Jeic, Nicolae Oprea, Octavian Simion, Traian Urieș și Vasile Sârb.

Potrivit reprezentantului Asociației Artiștilor Fotografi Hunedoreni, Daniel I. Iancu, expoziția „Istorii fotografice” propune publicului „o perspectivă asupra lumii satului tradițional românesc, o lume din ce în ce mai copleșită de modernitate”. „Este inevitabil să nu duci camera foto la ochi când treci, chiar și întâmplător, printr-un loc cu amprentă tradițională, de la arhitectură vernaculară la obiceiuri și port, de la portretistica pură, până la compozițiile specifice artei fotografice în general, de la muncile câmpului, până la peisajul rural atât de spectaculos uneori. Noi sperăm ca vizitatorii acestei expoziții să se oprească câteva clipe asupra fotografiilor. Poate că își vor aminti de părinții, bunicii sau străbunicii lor, care au viețuit la țară” – spune Daniel I. Iancu, citat de CJCPCT Cluj.

De asemeni, managerul CJCPCT Cluj, Adriana Irimieș, își exprimă speranța că aceste imagini artistice de mare încărcătură sufletească ne vor ajuta să ne păstrăm optimismul în această perioadă mai dificilă.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut