IȘJ Cluj: 353 de unități de învățământ preuniversitar vor funcționa în scenariul 1

Unitățile de învățământ preuniversitar din județul Cluj vor adopta, luni, 24 mai, scenariul de organizare și desfășurare a cursurilor „pe baza criteriului epidemiologic privind rata incidenței cumulate la nivelul localității, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportate la 1000 de locuitori, având ca referință ziua de duminică, 23 mai 2021” – informează Inspectoratul Școlar Județean Cluj.

Potrivit sursei citate, la nivelul județului Cluj, luni, 24 mai, 353 de unități de învățământ preuniversitar vor funcționa în scenariul 1, pentru 87.818 de elevi și preșcolari. Scenariul 1 presupune participarea zilnică a tuturor preșcolarilor și a elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de siguranță sanitară. Acest scenariu se aplică în acele unități administrativ-teritoriale în care incidența cumulată a cazurilor din localitate, în ultimele 14 zile, este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori, inclusiv în municipiile Cluj-Napoca, Gherla și Câmpia Turzii.

Alte 87 de unități de învățământ preuniversitar vor adopta scenariul 2, pentru 12.686 de elevi, dintre care 7.737 vor participa la activitățile educaționale cu prezență fizică. Scenariul 2 constă în: participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor preșcolarilor și elevilor din învățământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a și a XII-a, a XIII-a și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, precum și a elevilor din învățământul special, indiferent de clasă, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție sanitară; respectiv participarea zilnică, în sistem on line, a elevilor din celelalte clase/ ani de studiu. Acest scenariu se aplică în acele unități administrativ-teritoriale în care incidența cumulată a cazurilor din localitate, în ultimele 14 zile, este mai mare de 1/1.000 de locuitori, iar la nivelul localității nu este declarată starea de carantină.

„Ne bucurăm că, în sfârșit, rata incidenței permite revenirea la școală a elevilor din municipiul Cluj-Napoca, localitatea cu cel mai mare număr de școli și de elevi din județul Cluj, după aproape un an de activități de învățare online. Mai avem aproximativ o lună de zile până la sfârșitul cursurilor anului școlar 2020-2021, perioadă care va fi valorificată la maximum de către elevi și cadrele didactice pentru sistematizarea cunoștințelor. Sper ca procesul de adaptare la programul școlar desfășurat în cadrul unităților de învățământ să se producă fără dificultate, iar cadrele didactice să manifeste înțelegere, să le transmită elevilor încredere că, împreună, vor putea să treacă peste toate neajunsurile provocate de această perioadă grea pentru toți. Părinții trebuie să aibă încredere că unitățile de învățământ au luat toate măsurile necesare pentru a crea un spațiu confortabil, sigur, în care să se poată continua procesul de învățare și că este important să continuăm să respectăm regulile de siguranță sanitară și să ne vaccinăm, numai așa putând elimina definitiv efectele acestui virus asupra populației”, declară Marinela Marc, inspector școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Cluj.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut