IȘJ Cluj: 194 de absenți la prima probă a Evaluării Naționale

Din totalul celor 4.028 de elevi clujeni înscriși pentru sesiunea 22 iunie – 4 iulie 2021 a examenului de Evaluare Națională, doar 3.834 de candidați au fost prezenți marți, 22 iunie, la prima probă scrisă, cea de Limba și literatura română. Un număr de 194 de absolvenți ai claselor a VIII-a nu s-au prezentat la această probă.

În județul Cluj nu s-au înregistrat situații care să impună desfășurarea acestei probe cu subiecte de rezervă și nici situații de fraudă sau tentativă de fraudă – a anunțat Inspectoratul Școlar Județean Cluj.

Examenul de Evaluare Națională continuă joi, 24 iunie, cu proba scrisă la Matematică și vineri, 25 iunie, cu proba scrisă la Limba și literatura maternă. 441 de elevi vor susține proba scrisă la Limba și literatura maternă maghiară, iar proba scrisă la Limba și literatura maternă germană va fi susținută de 72 de elevi.

„Probele scrise încep la ora 9:00, iar accesul candidaților, cu respectarea măsurilor de siguranță epidemiologică în vigoare, este permis în intervalul orar 8:00 – 8:30. Timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după alocarea celor 15 minute dedicate completării casetei cu datele de identificare. Candidații trebuie să aibă asupra lor un act de identitate și instrumente de scris cu cerneală sau pastă albastră pentru redactarea lucrărilor scrise. Pentru executarea schemelor și a desenelor pot folosi și creion negru. Toate probele scrise sunt monitorizate audio-video” – precizează IȘJ Cluj.

Primele rezultate vor fi afișate marți, 29 iunie, până la ora 14:00, în centrele de examen. Contestațiile pot fi depuse în zilele de 29 iunie, în intervalul orar 16:00 – 19:00, și 30 iunie, în intervalul orar 8:00 – 12:00. Acestea pot fi transmise și prin mijloace electronice, caz în care candidații completează, semnează și transmit tot prin mijloace electronice și o declarație-tip în care se menționează că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere. Pentru candidații minori, documentele sunt semnate și de către părinții/reprezentanții legali ai acestora.

Rezultatele finale ale Evaluării Naționale vor fi afișate duminică, 4 iulie. Comunicarea rezultatelor obținute se face anonimizat, atât în centrele de examen, cât și pe site-ul evaluare.edu.ro, respectându-se Regulamentul general privind protecția datelor cu caracter personal. Mai exact, vor fi utilizate coduri individuale care înlocuiesc numele și prenumele candidaților și care au fost distribuite candidaților, pe bază de semnătură de primire, la prima probă susținută.

„Absolvenţii învățământului gimnazial care, în contextul măsurilor stabilite privind combaterea răspândirii virusului SARS-CoV-2, au fost în izolare/ carantină sau care, din alte motive justificate cu certificat medical, nu pot finaliza/ participa la probele de examen pot susţine aceste probe în etapa specială, programată în perioada 5 – 12 iulie, precedată de etapa de înscriere – 28 iunie – 2 iulie. Dacă aceștia au participat la una sau mai multe probe de examen, dar nu au putut finaliza examenul, li se recunosc probele desfășurate în perioada 22-25 iunie 2021. Primele rezultate la etapa specială vor fi afișate pe data de 9 iulie 2021” – precizează IȘJ Cluj.

Aceeași sursă menționează că toate cele 103 centre de examen organizate la nivelul județului Cluj dispun de echipamente și materiale de protecție (dezinfectanați, măști etc.) și beneficiază de asistență medicală. În egală măsură, intrările și ieșirile, precum și sensul de deplasare pe coridoare, este semnalizat corespunzător și dezinfectat în mod regulat. De asemeni, în sălile de clasă în care se desfășoară probele, locurile sunt stabilite în așa fel încât să existe între candidați o distanță de un metru unul față de celălalt, pe rânduri și între rânduri. Fiecare persoană care are acces în centrul de examen primește câte o mască la sosire și, dacă solicită, și la plecare. Totodată, sălile de clasă sunt  dotate cu dezinfectanți pentru mâini, iar în incinta centrului de examen este purtată, obligatoriu, masca de protecție.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut