ÎPS Andrei, la slujba de Bobotează: Să fim ecologiști!

Peste 2000 de persoane au participat joi, în Piața Avram Iancu din Cluj-Napoca, la slujba de Bobotează oficiată, la Catedrala Mitropolitană, de ÎPS arhiepiscop și mitropolit Andrei, dimpreună cu un sobor de preoți și diaconi.

La fel ca anul trecut, în timpul slujbei, în timp ce se cânta Troparul Botezului Domnului (În Iordan Botezându-Te Tu, Doamne, închinarea Treimii s-a arătat. Că Glasul Părintelui a mărturisit Ţie, Fiu Iubit pe Tine numindu-Te; şi Duhul, în Chip de Porumbel, a adeverit întărirea Cuvântului, Cel Ce Te-ai arătat, Hristoase Dumnezeule şi lumea ai luminat, Slavă Ție), doi diaconi au slobozit, pe rând, trei porumbei albi. Mai apoi, tot la fel ca anul trecut, alți (mulți) porumbei albi au fost sloboziți din două coșuri de nuiele, în mod simbolic, de mai mulți copilași.

„Boboteaza este Sărbătoarea Arătării Domnului. La 30 de ani Domnul vine la Iordan și se arată lumii (…) La Bobotează ni se descoperă întreaga Sfântă Treime. Aceasta este învățătura Bisericii creștine, Dumnezeu este unul în ființă și întreit în persoană: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Fiul se botează în Iordan, Tatăl grăiește din Cer și Duhul Sfânt se pogoară în chip de porumbel. La Bobotează se sfințesc apele. Ele devin vehicul purtător de Duh Sfânt. Mântuitorul, intrând cu sfintele Sale picioare în râul Iordan, sfințește apele (…). Cu apa sfințită, cu apele sfințite se oficiază Taina Sfântului Botez pentru fiecare creștin, se renaște din nou omul (…). Ba, mai mult decât atât, la Bobotează se restaurează întreaga natură, Cosmosul întreg este sfințit de către Domnul nostru Iisus Hristos” – a spus mitropolitul Clujului, în cuvântul său de învățătură.

Totodată, ÎPS Andrei a îndemnat la mai multă grijă față de natură. „Să avem grijă de lumea aceasta pe care Dumnezeu a creat-o și după ce a căzut din cauza omului, a restaurat-o Domnul Iisus Hristos. Ar trebui să avem grijă de lumea aceasta. Să fim ecologiști, plecând de la lucruri elementare: având grijă să fie râurile curate, având grijă să fie pădurile curate, având grijă ca în jurul nostru totul să fie păstrat curat, pentru că e darul lui Dumnezeu făcut nouă, păcătoșilor! Darul lui Dumnezeu pe care noi l-am pângărit, dar pe care El, întrupându-Se și venind la Iordan, l-a restaurat” – a spus ÎPS arhiepiscop și mitropolit Andrei.

La sfârșitul slujbei, credincioșilor le-au fost împărțite flacoane cu apă sfințită. Și în acest an, pentru slujba de Bobotează au fost pregătite 15.000 de sticle de aghiasmă.

M. TRIPON

Boboteaza-7 Boboteaza-8 Boboteaza-9 Boboteaza-10 Boboteaza-11 Boboteaza-12 Boboteaza-13 Boboteaza-14 Boboteaza-15 Boboteaza-16 Boboteaza-17 Boboteaza-18 Boboteaza-19
<
>

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut