Iohannis a aprobat ultra-rapid Cabinetul Orban

Guvernul Orban a fost învestit de Parlament cu şapte voturi peste limita majorităţii, adeverindu-se astfel previziunile lui Ludovic Orban, care declara că dispune de suficiente voturi pentru validarea cabinetului său.
Cei care au înclinat decisiv balanţa în favoarea Guvernului Orban sunt: Eugen Gioancă, Elena Hărătău și Cristina Burciu de la PSD, respectiv Daniel Constantin, Sorin Cîmpeanu, Mircea Banias, Liviu Balint, Georgian Pop, Emilia Meiroșu și Florea Damian de la Pro România, cărora li s-a adăugat şi votul lui Sorin Bota, independent după excluderea din PSD.
Pro România şi PSD au boicotat votul, iar Victor Ponta a afirmat că deputaţii din partidul său care au sprijinit Cabinetul Orban sunt “controlaţi” de Daniel Constantin, şi că la “negocieri” a participat europarlamentarul Mihai Tudose.
„Nu mai îmi aduc aminte ca în ultimii 30 de ani să se fi întâmplat aşa ceva, şi anume şedinţa de învestire a unui guvern să fie boicotată efectiv de două partide politice care în felul acesta arată clar lipsa totală de înţelegere faţă de nevoile României, lipsa totală de respect faţă de nevoile românilor şi arată că nu interesează decât socotelile electorale sau toate prostiile pe care le fac cei care încă exercită puterea după demiterea prin moţiunea de cenzură, fiind părtaşi la toate nenorocirile care se întâmplă astăzi în toate ministerele şi la Palatul Victoria”, a spus Orban, care i-a felicitat pe parlamentarii USR, ALDE, PMP, UDMR, minorităţilor naţionale, PSD şi Pro România care au decis să-i susţină cabinetul. „Vă mulțumesc și aveți încredere în noi”, a declarat Ludovic Orban, la finalul ședinței Parlamentului.
Președintele Senatului, Teodor Meleșcanu a firmat că nici el, nici șeful Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, nu au condus plenul reunit, pentru a nu existau îndoieli privind corectitudinea procedurii de învestire, însă că, prin participarea la numărarea voturilor, PSD a dat „dovadă de seriozitate”.
Contrar atitudinii sale de până acum, președintele Klaus Iohannis a semnat ultra-rapid decretul pentru numirea Guvernului României, împreună cu decretul pentru eliberarea din funcția de Consilier Prezidenţial a lui Bogdan-Lucian Aurescu, care a preluat portofoliul Ministerului Afacerilor Externe.

Guvernul Orban
Premier – Ludovic Orban
Vicepremier – Raluca Turcan
Ministerul Afacerilor Externe – Bogdan Aurescu
Ministerul Afacerilor Interne – Marcel Vela
Ministerul Apărării Naționale – Nicolae Ciucă
Ministerul Finanțelor – Florin Cîțu (fără aviz pozitiv din partea comisiei parlamentare)
Ministerul Economiei – Virgil Popescu
Ministerul Dezvoltării – Ion Ștefan (fără aviz pozitiv din partea comisiei parlamentare)
Ministerul Justiției – Cătălin Predoiu
Ministerul Agriculturii – Adrian Oros
Ministerul Muncii – Violeta Alexandru (fără aviz pozitiv din partea comisiei parlamentare)
Ministerul Mediului – Costel Alexe
Ministerul Educației – Monica Anisie
Ministerul Fondurilor Europene – Ioan Marcel Boloș
Ministerul Tineretului și Sportului – Ionuț Stroe
Ministerul Transporturilor – Lucian Bode
Ministerul Culturii – Bogdan Gheorghiu

Articole din aceeasi categorie