Ioan Ovidiu Sabău, U Cluj: ”Putem juca de la egal la egal cu CFR, nu ne este teamă”

Derby de Cluj este tot mai aproape, iar antrenorul Universității Cluj, Ioan Ovidiu Sabău, își dorește ca lucrurile să stea ca și la meciul cu Farul Constanța, adică să termine partida cu o victorie. ”Șepcile roșii” se confruntă însă cu probleme de lot pentru mult așteptatul meci cu campioana României, CFR Cluj. ”Dar, eu spun că, în momentul de față, noi putem juca de la egal la egal cu CFR, nu ne este teamă”, a spus tehnicianul alb-negrilor, vineri, la conferința de presă de dinaintea derby-ului de luni seara.

”E un meci cu o încărcătură mai specială, sunt aceste ambiții mai deosebite. Ca și joc, sigur, întâlnim o echipă cu multă experiență, una care a jucat în cupele europene, una care domină campionatul de ani de zile. Noi, ca și echipă, zic că suntem într-un moment destul de bun ca formă și încredere, ca entuziasm, prin ceea ce am reușit în ultimele meciuri. Eu sper să fie, într-adevăr, un joc spectaculos. Și eu și Dan Petrescu ne dorim să câștigăm acest meci. Pentru Dan Petrescu, un om, un antrenor, și un fost coleg pe care-l apreciez și respect foarte mult, acest meci înseamnă continuarea luptei pentru câștigarea campionatului. La mine e un alt obiectiv, să salvez echipa de la retrogradare. Sper ca și în tribune să fie la fel, un spectacol, fiecare să-și susțină propria echipă, să o încurajeze, iar Clujul, așa cum a fost, este, și va fi în continuare, să fie un oraș în care să te simți în siguranță și respectat. Și cred că asta se va și întâmpla până la urmă. Este foarte important ca noi antrenorii, conducerile ambelor echipe, să știm cum să vorbim în această perioadă, să comunice, să nu alimenteze prea mult orgoliile și ambițiile.

Nu avem în discuție prime speciale pentru acest joc. Depinde acum și de inspirația mea, de starea lor, de cum vom reuși, eu pe partea tehnică și ei pe partea lor privată, să-i aduc la o formă bună. Eu cred că echipa care va greși mai puțin, echipa care va sta mai bine în teren, cea care va alerga mai mult, va avea câștig de cauză.

Am pregătit și fazele fixe. CFR este o echipă destul de periculoasă, au câțiva jucători care la fazele fixe sunt foarte conectați, concentrați. Au și talie, sunt agresivi atunci când trebuie să atace mingile, au încredere, una care vine firesc după atâtea puncte câștigate din faze fixe. Trebuie să fim foarte atenți la astfel de momente, în primul rând să evităm cornerele, fazele fixe în preajma careului pentru că au executanți foarte buni.

Antrenamentele au decurs foarte bine în această săptămână. E foarte important să rămânem în continuare modești, să înțelegem de ce am obținut trei victorii la rând. A fost o concentrare, o pregătire, o stare de spirit bună, o umilință, și la fel trebuie să rămânem pentru că am realizat doar niște lucruri frumoase, zic eu, dar nu ne-am îndeplinit încă obiectivul. Sigur, acum stăm bine, suntem pe locul 8, dar diferența de puncte e foarte mică, plus că și acestea se vor înjumătăți. Vom fi acolo toate echipele în acel moment, nu cedează nimeni, vedem și Mioveniul care se bate încă pentru salvare. Va fi un play-out dur, va trebui să fim foarte bine pregătiți, să nu apară accidentări, să fim concentrați.

Nistor nu este încă disponibil, sper ca în trei-patru zile să intre în programul normal al echipei, așa estimăm văzând cum decurg lucrurile, dar nu vreau să-mi asum niciun risc pentru partida de luni. E un jucător foarte important, foarte valoros, nu risc să-l pierd până la sfârșitul campionatului. Simion este suspendat, Chipciu la fel, dar oricum el nu avea drept de joc, la fel și Ze Gomes.

Ne așteptăm la un arbitru foarte bun, cei care se ocupă cu delegările sper să înțeleagă ce înseamnă un astfel de joc, să nu fie greșeli, lucru valabil și pentru cei de la VAR.

Eu spun că, în momentul de față, noi putem juca de la egal la egal cu CFR, nu ne este teamă. Exact cum am spus și la meciul cu Farul, le-am explicat jucătorilor că diferența o face doar experiența, fapt care face echipa mult mai omogenă, dar la mijlocul terenului ca și ce înseamnă valoare individuală, ambiție, tehnică, suntem la nivelul lor. Doar nu trebuie să-i lăsăm să joace, să-și facă jocul. Și acum, noi știm ce face CFR, ce face foarte bine. Este o echipă foarte agresivă, îți dă impresia că controlezi jocul, te lasă să joci. Sunt foarte reactivi, foarte rapid reacționează atunci când recuperează mingea, le plac spațiile, o echipă care închide zona centrală foarte bine și te obligă să joci în zonele laterale unde ei pregătesc foarte bine presingul. O echipă care nu cedează niciodată, și nu e deloc întâmplător că a câștigat atât de multe campionate, cu un antrenor foarte valoros clar. Noi trebuie să ne ridicăm la nivelul adversarului, să facem bine ceea ce noi știm să facem bine.

Apreciez că s-au dat foarte multe bilete suporterilor Universității. Iată că lucrurile pot intra în normalitate”, a declarat Ioan Ovidiu Sabău.

Sandu Mureșan

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut