Ioan-Aurel Pop: „Gând la mare praznic”

Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, consideră că legătura „evidentă” din calendar dintre Ziua Sfântului Apostol Andrei și Ziua Națională a României și a românilor nu este întâmplătoare, ci este „o împlinire a proniei cerești”.

„Identitatea națională românească nu se poate imagina și nici defini în afara limbii și credinței. Unitatea românilor s-a făcut prin poporul condus de «preoți cu crucea-n mână», ca și Revoluția din decembrie 1989, când valurile de români veneau spre centrele orașelor cu prapori în frunte. Viața noastră este credința noastră, care ne-a ghidat spre marele act de voință națională din 1918, când, la 1 Decembrie, ne-am primenit sufletele de «cel rău» și am cântat o «odă bucuriei»” – a scris duminică, pe pagina sa de Facebook, Ioan-Aurel Pop.

În opinia sa, a rămâne fideli valorilor noastre, mai ales limbii și credinței, moștenirii clasice greco-latine și creștinismului, înseamnă „a rămâne mereu noi înșine, adică români, în casa noastră numită România (vremelnic despărțită de una dintre generoasele sale încăperi, anume Moldova dintre Prut și Nistru)”.

„Este timpul, după atâta ură și hulire, să cântăm un imn de glorie tuturor românilor” – a scris președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop.

M. T.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut