Invitați speciali la festivitatea de început de an școlar, la Liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu”

Luni, 5 septembrie, Liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu” din Cluj-Napoca și-a deschis porțile pentru un nou an școlar, 2022 – 2023. La festivitatea de deschidere a anului școlar au participat Excelența Sa Borys Gudziak, Arhiepiscop al Arhieparhiei Greco-Catolice Ucrainene din Philadelphia (SUA), aflat în vizită la Cluj-Napoca împreună cu o delegație din partea Conferinței Episcopilor din Statele Unite ale Americii (USCCB).

A fost de față și a dat binecuvântarea de început de an școlar ierarhul locului, Preasfinția Sa Claudiu, Episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla. De asemenea, au participat: pr. Vasile Tofană SJ, vicar general al Eparhiei de Cluj-Gherla și, din delegația din Statele Unite, Jennifer Healy, director al biroului pentru Bisericile din Centrul și Estul Europei din cadrul USCCB, împreună cu Andrew Kirkpatrick (specialist USCCB). Din partea Inspectoratului Școlar Județean a luat parte la festivitate Marinela Marc, inspector școlar general, iar Primăria Municipiului Cluj-Napoca a fost reprezentată de Gabriela Moldovan.

Gazda evenimentului, Simona Gruian, director al Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu” din Cluj-Napoca a prezentat participanții la momentul festiv și de nou început în activitatea de formare. În curtea instituției de învățământ, de pe str. Moților nr. 24, au asistat la evenimentul deschiderii anului școlar elevii din clasele I-XII ai Liceului Greco-Catolic „Inochentie Micu”, precum și cei mici, din grupa pregătitoare, împreună cu învățătorii și profesorii lor.

Mai întâi s-a intonat Imnul de Stat al României, după care Preasfinția Sa Claudiu a făcut rugăciunea de început de an școlar. Au urmat alocuțiuni ale participanților. În cuvântul rostit, Preasfinția Sa Claudiu și-a exprimat bucuria de a fi în mijlocul elevilor și al profesorilor lor, în acest moment special, a mulțumit prof. Marinela Marc pentru că a răspuns invitației de a participa la festivitate, participare care „este un semn al susținerii de care se bucură liceul nostru” din partea Inspectoratului Școlar.

Episcopul de Cluj-Gherla a mulțumit oaspeților din Statele Unite, care au ajutat financiar la edificarea clădirii noi a liceului și au fost și sunt în continuare alături, în proiecte legate de învățământ, de Eparhia de Cluj-Gherla, ceea ce „arată faptul că suntem parte a unei mari familii”. A amintit că Arhiepiscopul Boris este greco-catolic ucrainean și „cine mai bine decât el înțelege suferința și greutățile, privind la ce se întâmplă în Ucraina? Faptul că el este alături de noi și că noi, ca și români, am fost și suntem alături de poporul ucrainean care suferă, ne face cu adevărat frați și surori, parte a familiei lui Dumnezeu”.

Și Înalt Preasfințitul Borys Gudziak a spus: „Este o mare onoare să mă aflu aici cu voi”. A felicitat elevii pentru noul început și le-a spus: „Ați cântat imnul național și ați început cu Dumnezeu” – fiindcă imnul conține expresia „preoți cu cruccea-n frunte, căci oastea e creștină”. De aceea, speră ca toată lumea să poată să înfrunte prin cruce toate provocările.

În mod special Arhiepiscopul ucrainean a dorit să mulțumească copiilor, profesorilor, episcopului de față, poporului român, Guvernului României, pentru că ajută copiii ucraineni. A spus: „Voi știți că este un război în Ucraina. Jumătate dintre copiii din Ucraina nu sunt acasă, au fost obligați să-și părăsească casele. Aici, în România, voi i-ați primit pe mulți dintre ei. Vreau să vă mulțumesc pentru ospitalitate, pentru solidaritatea de care ați dat dovadă. Voi îi înțelegeți, pentru că voi ați trăit sub tiranie, în totalitarism. Vă mulțumesc pentru că i-ați primit pe copiii ucraineni în casele, în școlile și în bisericile voastre. Ce bine că începeți anul școlar în pace și bucurie! Popoarele din America și Ucraina sunt cu voi, se roagă pentru voi și vă binecuvântează!”.

Și prof. Marinela Marc a amintit despre noua structură a anului școlar, arătând că aceasta este un lucru bun, fiindcă elevii se vor putea concentra mai bine iar profesorii îi vor putea evalua pe tot parcursul anului. A adresat elevilor urări de început de an, amintindu-le și de regulile de siguranță sanitară. I-a îndemnat să fie receptivi la informațiile primite și să se formeze ca oameni care să contribuie la viitorul societății.

La încheiere, directorul liceului a anunțat clasele și cadrele didactice ale fiecărei clase, apoi elevii s-au îndreptat spre clasele lor, pentru cea dintâi oră de curs din noul an și prima întâlnire, după vacanța de vară, cu învățătorii și diriginții lor.

Viorica SABO

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut