Invitat din Ucraina la ASTRA Dej

Despărțământul ASTRA Dr. Teodor Mihali” Dej continuă acțiunile culturale și educative, în această vară având loc mai multe manifestări organizate de astriștii de la confluența Someșurilor.

Una dintre ele s-a derulat zilele trecute, când în cadrul Conferinței-dezbatere „Războiul din Ucraina văzut prin ochii unui adolescent refugiat” s-a desfășurat o întâlnire cu un cetățean ucrainean, un subiect tratat cu această ocazie fiind războiul din țara vecină. Evenimentul organizat de ASTRA Dej a avut loc la Liceul Tehnologic ,,Constantin Brâncusi” din Dej.

Studentul Andrii Shatskyy, din orașul Kramatorsk, situat în estul Ucrainei, a prezentat mai multe informații despre războiul din Ucraina și experiențele proprii din ultimii opt ani. El este momentan înscris la Universitatea Națională Tarasșevcenko” din Kiev, fiind student la Facultatea de Istorie-Filosofie.

La acest eveniment au participat mai mulți astriști, printre care și tânărul istoric Marian Horvat, doctorand al Universității ,,Babeș-Bolyai” din Cluj. Mai mulți elevi din cadrul școlii respective au audiat prezentarea realizată cu multă pasiune și elocvență de către studentul ucrainean, care se pregătește să plece în Canada. El cunoaște foarte bine situația militară din Ucraina și potențialul ofensiv al armatei ruse. Mama și bunica lui sunt refugiate la Dej, unde au fost ajutate de mai multe familii generoase și de către autoritățile locale.

Tot ASTRA Dej, în colaborarea cu Colegiul Național „Andrei Mureșanu” din localitate a organizat, zilele trecute, concursul de limba engleză „Steps to success”, cu participarea elevilor din clasele V-VIII.

În cadrul Despărțământului ASTRA „Dr. Teodor Mihali” Dej vor mai fi inițiate și alte acțiuni umanitare în sprijinul poporului ucrainean, trecut prin multă suferință în această perioadă a războiului. Astriștii dejeni conduși de președintele dr. ec. Radu Gavrilă au fost totdeauna alături de popoarele trecute prin mari încercări, dovedind mult umanism și înțelegere.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut