Între metafizic și cotidian: Expoziția „Semne de viață” a artistului Márton Árpád 

Muzeul de Artă a reușit să surprindă publicul cu o varietate impresionantă de expoziții de artă în cadrul celei de-a 14-a ediții a Zilelor Culturale Maghiare, printre care se numără și expoziția artistului Márton Árpád, intitulată „Semne de viață”. Aceasta cuprinde o retrospectivă cronologică a operei pictorului, care se întinde pe o perioadă de aproape 60 de ani, oferind publicului o privire unică asupra evoluției sale artistice de la începuturile sale până la maturitate.

Márton Árpád și-a desfășurat studiile liceale la Liceul de Arte din Târgu Mureș în anul 1958, după care a continuat să se dezvolte ca artist la Școala de Arte Plastice Ion Andreescu din Cluj, sub îndrumarea unor mentori iluștri precum Kádár Tibor și Miklóssy Gábor, obținând diploma de absolvent în 1964. A urmat o carieră diversă, în care a predat desenul la Liceul de Matematică și Fizică din Miercurea Ciuc (cunoscut acum ca Liceul „Márton Áron”), iar apoi a exploatat oportunitățile artistice în calitate de artist rezident la Szárhegy (1974–79) și la atelierul de artă din Paczków, Polonia (1977).

Stilul său distinct se reflectă în compoziții, peisaje și portrete pline de dramatism, exprimând atașamentul său față de pământul natal secuiesc. Într-o manieră profund profesională, Márton Árpád optează pentru arta figurativă și creează o paletă variată de lucrări care surprind viața rurală într-un mod memorabil. Din spatele aglomerației cotidiene, picturile sale dezvăluie liniștea și simplitatea vieții sătești, capturând activități precum pregătirea pâinii sau ritualurile religioase, împreună cu momentele intime ale așteptării.

Lucrările sale emană o privire empatică și înduioșătoare asupra tematicilor sale preferate, reflectând preferința pentru simplitate. În același timp, stilul său artistic pare a avea influențe din brutalism, chiar dacă este vorba despre un curent arhitectural și nu pictural. Acest fapt este vizibil în liniile tranșante, figurile parcă împietrite și corpurile voluminoase preferate de tușa artistului.

Márton Árpád dă o nouă dimensiune temelor cotidiene, transformând scenele obișnuite în simboluri ale vieții rurale, iar modalitatea sa abstractizantă de a picta adaugă o notă metafizică lucrărilor sale. Culorile alese – chihlimbar roșu, ocru, carmin – contribuie la crearea unei atmosfere misterioase și atrag privitorul într-un labirint al semnificațiilor ascunse.

Expoziția „Semne de viață” este deschisă până la data de 27 august și oferă vizitatorilor posibilitatea de a se conecta cu trecutul și cu prezentul artistului prin intermediul creațiilor sale remarcabile.

Mara A. MUNTEAN

 

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut