Interviu | Potaissa Turda, de la un pas de desființare, la performanțe în țară și în Europa

Puțină lume știe că echipa clasată acum pe locul doi în Liga Națională de Handbal Masculin, ”Liga Zimbrilor”, juca la începuturi sub cerul liber, pe ploaie și pe vânt, pe terenuri de bitum, și că în anul în care reușea o istorică clasare pe podiumul campionatului primei ligi, a fost la un singur pas de desființare. Au venit apoi ani buni pentru echipa din Turda, care a mai cucerit de trei ori medaliile de bronz în Liga Națională (2016-2017, 2017-2018 și 2018-2019), iar în sezonul 2020-2021, pentru prima dată în istoria clubului, Potaissa Turda a câștigat medaliile de argint în Liga Zimbrilor. Cea mai notabilă performanță a turdenilor a fost, desigur, în 2018, când echipa a reușit să câștige Cupa Challenge.

Acum, Potaissa se bate din nou pentru medaliile de argint, dar pregătește și sezonul european de anul viitor, mai ales în condițiile în care lotul se va întări substanțial, iar handbaliștii turdeni se vor muta în casă nouă, în sala Polivalentă de aproape 3.500 de locuri. Despre toate acestea, despre greutățile financiare cu care se confruntă astăzi clubul din Turda în comparație cu echipele bogate ale țării, dar și despre planurile de viitor, în interviul acordat ziarului Făclia de Flaviu Sâsâeac, președintele celor de la Potaissa.

© FOTO: Mircea Rosca / www.ActionFoto.ro

Vă confundați, practic, cu istoria clubului. Spuneți-mi cum au fost începuturile la club? Ce condiții de pregătire avea echipa?

Clubul a fost înființat în anul 2000 de Lucian Vălean, dânsul a emigrat ulterior în Canada și m-a rugat să mă ocup mai departe de echipă. Mi-a pus o singură condiție: să nu se desființeze clubul! Eu am preluat clubul în 2003, iar echipa se pregătea pe bitumul de la ”Liviu Rebreanu”, fostul Liceu de Chimie 1. Aveam, așa…, întâlniri ocazionale, trei antrenamente pe săptămână. Jucam afară, indiferent de vreme, erau condiții improprii chiar la începuturi.

Nu doar că nu s-a desființat clubul, dar acesta s-a dezvoltat bine de tot. Ce a urmat după acea perioadă de bitum, de exemplu?

A apărut obligativitatea de a juca în sală, neavând așa ceva la Turda, am jucat în ”exil” la Cluj o perioadă, până s-a construit actuala sală la ”Barițiu”, școală care ne-a servit, în forma care era inițial, pe perioada jocurilor din Liga a II-a, iar la momentul promovării a suportat niște modificări prim mărirea capacității tribunei și aducându-i-se îmbunătățiri pe partea de instalații electrice, pentru a se putea televiza meciurile. S-au efectuat niște adăugiri de infrastructură ca să ajungă la nivelul de acum.

După zece ani ați reușit prima clasare pe podiumul campionatului. Mă gândesc că a fost un eveniment fabulos pentru club?

Da, a fost în contrast cu ceea ce se petrecuse înainte de a începe acel sezon, după principiul ”ce nu te omoară, te mai face mai puternic”. Noi eram, practic, în pragul desființării la nivelul anului 2013, întrucât legislația era interpretată total diferit la nivel național pe parte de finanțare a activităților sportive de performanță, iar Curtea de Conturi a considerat, la acel moment, că nu mai pot fi finanțate cluburile pe Legea 350. Prin demersul nostru făcut la momentul respectiv la Curtea de Conturi București, la domnul Văcăroiu, după eforturile făcute de fostul președinte al Federației, Cristian Gațu, și actualul primar al Turzii, care pe atunci nu era decât un om de afaceri, lobby-ul făcut și munca juridică depusă de noi, au determinat în cele din urmă apariția unei circulare a Curții de Conturi națională, care apoi s-a transmis în toată țara, cu privire la maniera în care, totuși, pot fi finanțate activitățile de performanță. Era, practic, o coroborare a articolelor din mai multe legi, cea a Sportului, a Finanțelor Publice, și așa mai departe.

A fost, deci, un punct de cotitură pentru club?

Nu doar pentru noi, ci pentru că acea circulară a salvat existența mai multor cluburi care se aflau în postura noastră de a nu mai putea fi finanțate pe ceea ce era la momentul respectiv. Astfel, s-a ajuns ca acest grup de jucători, care a refuzat să creadă că activitatea clubului va fi stopată după doi ani prima Ligă, așa brusc. Municipiul Turda susținea activitatea clubului, doar că nu mai avea baza legală din perspectiva Curții de Conturi. Asta s-a corectat deci, și tot ce s-a întâmplat, faptul că am reușit să trecem peste acel moment critic, ne-a creat, așa, o stare de motivare puternică, iar băieții au reușit un sezon de excepție, pe care l-am terminat pe locul doi la finalul sezonului regular. Doar că lotul, sufletist și talentat, dar restrâns numeric, dar și accidentările care au survenit pe final de campionat, ne-au dus pe locul trei la finalul play-offului. Acest lucru a însemnat, oricum prima medalie pentru clubul nostru. Sentimentul a fost unic, deci după ce că eram în pragul desființării, nu s-a întâmplat acest lucru, ba, mai mult, am reușit apoi să obținem o medalie la nivel național…

De atunci, practic, n-ați mai ieșit dintre primele patru echipe din clasament…

N-am mai ieșit dintre primele patru, sper să nu se întâmple anul asta, pentru că avem mari probleme de efectiv, accidentări la jucătorii de echipă națională, la jucătorii de bază. E finala cu Steaua, duminică, pentru locul doi, care poate decide finalul de sezon pentru noi. Suntem la egalitate de puncte acum, iar faptul că am câștigat în meciul tur la cinci goluri diferență ne așează pe noi pe locul doi, deși statisticile o plasează pe Steaua pe locul doi, dar din prisma golaverajului, dar nu acela e criteriul de departajare, ci rezultatul direct.

Ce lipsește echipei pentru a ajunge campioană?

Noi reușim să ne descurcăm cu un buget cu care alte echipe evită retrogradarea și joacă baraje. Financiar nu suntem la nivelul echipelor din față, doar la nivelul voinței și ambiției compensăm diferența de buget. Lucrurile stau diferit când compari Bucureștiul, Constanța sau Timișoara cu Turda. Acestea sunt echipele cu potențial financiar mare oferit de autoritățile locale, de capitale de județ sau cea a României, sau de ministerul Apărării sau de cel de Interne.

Puteți face o comparație între bugetele lor și cel al dumneavoastră? De câte ori e bugetul lor mai mare?

De trei, patru ori mai mare, fapt care le permite să aducă jucători scumpi și mulți pe post. Practic, eu nu resimt momente de criză în momentele în care le apar accidentări, pentru că au jucători de aceeași valoare pe bancă. Noi, la Turda, nu ne-am permis să plătim jucători care să fie rezerve de lux, noi ne-am permis să plătim bine doar jucătorii care au jucat constant. Ce am făcut noi diferit față de celelalte echipe, ca să echilibrăm diferențele de lot, a fost de a constitui această Academie acre ne-a adus din propria pepinieră jucători valoroși, care au putut face pasul la Liga Națională sau chiar la echipa națională.

Dar la anul, aveți obiectiv câștigarea campionatului?

Anul acesta ne este aproape imposibil să luăm titlul, pentru că Dinamo este ca și campioană deja, dar nu ne vom da înapoi dacă va fi cazul… Sezonul următor, lucrul important care se va petrece la Turda este că se va inaugura Sala Polivalentă, a cărei construcție e pe final deja, iar din momentul acela, probabil că vom reuși să atragem mai multe surse private care să determine creșterea capacității de performanță, pentru că, la urma urmei, sumele alocate de bugetul local asigură academia de juniori, cheltuielile de deplasare, cazare-masă și transport, dar pasul în sus spre performanță este strâns legat de capacitatea de a atrage fonduri private care să-ți ducă bugetul la nivelul la care să poți să-ți permiți jucători în funcție de obiectiv.

Sala va avea o capacitate de 3.300 de locuri, una modernă, care, spre deosebire de alte săli din România, are un atu mare, și anume un centru de recuperare chiar la nivelul inferior al vestiarelor, cu bazin de înot, cu saune și sală de forță, adică cu toate elementele necesare unei recuperări care poate fi făcută imediat după ce efortul fizic este finalizat. Un lucru extrem de util deci, pentru noi ca și club Potaissa, dar care va putea fi utilizat și pentru acțiunile echipei naționale. Știm că federația își dorește și ea foarte mult această sală, urmând ca împreună cu sălile din Cluj să se poată organiza competiții majore internaționale în Cluj și Turda.

Acum patru ani ați câștigat Cupa Challenge, o performanță extraordinară. Ca obiectiv pe plan european ce aveți în vedere?

Și anul acesta ne-am dorit, ca obiectiv, să ajungem cât mai sus, doar că în meciul cu suedezii de la Alingsas, care în condiții normale ne-ar fi fost accesibili, ne-am confruntat cu foarte mari probleme de lot, accidentări ale jucătorilor esențiali, pe care, neavându-i, n-am putut să ne facem jocul nostru normal, așa cum ne și pregătiserăm. De aici și eliminarea din faza sferturilor. Dar pentru noul sezon, dacă România va urca între primele nouă în clasamentul european în privința coeficienților, campioana va merge în Liga campionilor, iar locurile doi și trei, respectiv o echipă care provine din Cupa României, vor merge în European League, o competiție superioară Cupei Challenge. În acest caz, dacă vom ajunge să jucăm în această competiție ne vom dori să evoluăm în grupe, cel puțin, să aducem în noua sală echipe de top din Europa. Intenționăm să întărim și lotul, din vară vor veni la Turda cel puțin trei jucători de mare valoare, care vor fi un argument în ceea ce ne propunem ca și obiective pentru viitorul sezon.

Interviu realizat de Sandu Mureșan

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut