Interviu cu Veronica Claudia Constantin, președintele Asociației Culturale Ovidiu Barteș-Music

Într-o lume a culturii în continuă efervescență, Asociația Culturală Ovidiu Barteș-Music străbate, cu pasiune și dedicare, un traseu ce denotă vitalitate și angajament pentru promovarea artei și a tradițiilor. Alături de Veronica Claudia Constantin, președintele acestei asociații, explorăm evoluția și implicațiile acestei entități culturale în peisajul artistic contemporan. Asociația Culturală Ovidiu Barteș-Music și-a deschis ușile în anul 2023, dar într-un timp scurt a reușit să se impună ca un pol de excelență în domeniul cultural. Veronica Claudia Constantin, în dialogul nostru, ne dezvăluie că această tânără organizație a participat cu fervoare și entuziasm la numeroase proiecte de amploare, iar cu fiecare inițiativă de acest gen, asociația își consolidează misiunea de a aduce în prim-plan arta, educația și profesionalismul.Evenimentul „Dor de primăvară” tocmai a avut loc în 24 martie și astfel, înaintăm acest interviu care surprinde momentele de dinaintea pregătirii evenimentului.

Cum a evoluat Asociația Culturală Ovidiu Barteș-Music în timp și care au fost principalele proiecte culturale desfășurate?

Asociația Culturală Ovidiu Barteș-Music s-a înființat în anul 2023, practic suntem o organizație culturală foarte “tânără” însă cu toate acestea am participat prin persoana violonistului și dirijorului Ovidiu Barteș în câteva proiecte culturale de amploare precum Festivalul Folcloric TINEREȚE organizat de interpreta de folclor Oana Bozga, Proiectul Cultural CÂNTECUL GENERAȚIILOR, Festivalul Concurs DAN MOISESCU, ș.a.m.d. În ceea ce privește proiectele culturale organizate strict de Asociația Culturală Ovidiu Barteș-Music am început anul 2024 cu evenimentul dedicat zilei Culturii Naționale MAI AM UN SINGUR DOR, iar în prezent pregătim evenimentul cultural DOR DE PRIMĂVARĂ.

Cum a contribuit parteneriatul cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia” la realizarea evenimentului cultural MAI AM UN SINGUR DOR din data de 12 ianuarie 2024?

Parteneriatele realizate cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei și Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia” au contribuit semnificativ la realizarea evenimentului cultural MAI AM UN SINGUR DOR. Locația este unul din aspectele cele mai importante atunci când organizezi un eveniment iar în acest sens domnul manager al Muzeului Etnografic al Transilvaniei, domnul Tudor Sălăgean ne-a susținut în demararea proiectului, iar în ceea ce privește parteneriatul cu Liceul de Coregrafie și Artă Dramatică „Octavian Stroia”, am avut onoarea să avem în evenimentul nostru momente deosebite de balet clasic și dans contemporan.

Care sunt obiectivele și misiunea organizației în promovarea culturii și tradițiilor, având în vedere diversitatea momentelor artistice pe care le prezentați în evenimentele dumneavoastră?

Obiectivele Asociației Culturale Ovidiu Barteș-Music sunt întodeauna: Arta, educația și profesionalismul. Artiștii care participă în evenimentele noastre promovează obiectivele enunțate.

Cum s-a implicat orchestra de muzică populară FOLKLOR în evenimente culturale ale organizației culturale și care sunt reușitele notabile ale acestei formații?

Orchestra de muzică populară este o orchestră foarte tânără care s-a înființat la sfârșitul anului 2023 în luna decembrie. Această orchestră aduce în fața publicului clujean studenți și foști absolvenți ai Academiei Naționale de Muzică Gheorghe Dima din Cluj-Napoca, tineri instrumentiști care sub bagheta dirijorului Ovidiu Barteș încântă auditoriumul cu lucrări instrumentale de valoare atât în ceea ce privește folclorul cât și alte genuri muzicale.

Care sunt perspectivele viitoare ale Asociației Culturale Ovidiu Barteș-Music în ceea ce privește organizarea de astfel de evenimente culturale și promovarea tinerilor talentați?

În perspectivă ne dorim organizarea a cât mai multe evenimente culturale în care să promovăm tineri instrumentiști dar și tineri interpreți din muzica vocală.

Cum susține Asociația Culturală Ovidiu Barteș-Music dezvoltarea artiștilor emergenți și a elevilor talentați, evidențiind colaborările cu instituții de învățământ?

Asociația Culturală Ovidiu Barteș-Music susține în prezent dezvoltarea tinerilor elevi și studenți din instituțiile de învățământ din România, prin realizarea de parteneriate interculturale.

Ce feedback a primit Asociația Culturală Ovidiu Barteș-Music de la comunitatea clujeană și din partea participanților la evenimentele culturale organizate?

Asociația Culturală Ovidiu Barteș-Music a primit un feedback pozitiv de la comunitatea clujeană întrucât la ultimul nostru eveniment sala a fost arhiplină. În ceea ce privește spațiul virtual, evenimentul MAI AM UN SINGUR DOR a realizat 12 mii de vizionări, ceea ce noi considerăm a fi un început foarte bun.

Cum credeți că evenimentul cultural DOR DE PRIMĂVARĂ contribuie la promovarea și conservarea tradițiilor culturale românești în rândul publicului?

Evenimentul cultural DOR DE PRIMĂVARĂ aduce în atenția publicului clujean dar și urmăritorilor din mediul online, un spectacol folcloric prin care se promovează artiști consacrați și tineri interpreți și instrumentiști.

Care sunt provocările cu care se confruntă în prezent Asociația Culturală Ovidiu Barteș-Music în organizarea evenimentelor culturale și cum le depășește?

Una din cele mai mari provocări cu care ne confruntăm se referă la aspectul financiar, întrucât pentru a putea organiza evenimente culturale sunt necesare fonduri pe care noi le obținem din sponsorizări, din vânzare de bilete sau de cele mai multe aceste fonduri provin din resursele personale.

Cum a evoluat Orchestra de Muzică Populară FOLKLOR sub conducerea dirijorului lect.univ.dr. Ovidiu Barteș și care sunt planurile viitoare ale acestei formații?

Cu privire la întrebarea dumneavoastră doresc să încep prin a preciza faptul că la nivel regional dar și național, dirijorul Ovidiu Barteș a instruit generații de instrumentiști care astăzi își desfășoară activitatea în numeroase orchestre de muzică populară. Este foarte bine cunoscut faptul că Ovidiu Barteșeste un exemplu atât în ceea ce privește interpretarea la vioară cât și în ceea ce privește maniera în care el orchestrează și realizează aranjamente muzicale folclorice. În cadrul Orchestrei de muzică populară FOLKLOR se află tineri studenți ai profesorului Ovidiu Barteș dar și foști absolvenți pe care maestrul îi pregătește cu rigurozitate și profesionalism așa cum știm deja că este renumit pentru seriozitatea și dăruirea cu care se dedică vocației de dirijor și violonist.

Interviu realizat de Mara A. Muntean

Foto: Raul Gînscă

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut