Interviu cu scriitorul portughez David Machado: Despre literatură, tehnologie și epoca schimbărilor

Ediția din acest an a Festivalului Internațional de Carte Transilvania (FICT2023) a adus în Cluj-Napoca scriitori de mare importanță în peisajul literar contemporan din întreaga lume. Printre aceștia s-au numărat nume consacrate precum Guillermo Arriaga, Dimitrios Kanellopoulos, Dacia Maraini și David Machado.

David Machado, un nume cunoscut în literatura portugheză și internațională, se remarcă în special pentru creațiile sale pentru copii, două dintre acestea fiind laureate cu prestigioase premii literare: „A Noite dos Animais Inventados” a câștigat Premiul Branquinho da Fonseca în 2005, în timp ce „O Tubarão na Banheira” s-a bucurat de recunoașterea SPA/RTP Author Prize în 2010. În palmaresul său literar se mai regăsesc și numeroase romane și o colecție de povestiri intitulată „Histórias Possíveis”. De asemenea, în 2015, David Machado a fost distins cu Premiul Uniunii Europene pentru Literatură pentru romanul său „Indice Medio de Felicidade” – “Indice Mediu de Fericire”, proaspăt tradus din limba portugheză și în limba română de către lect. Univ. dr. Veronica Manole, la editura Casa Cărții de Știință, în 2022.

Am avut privilegiul de a-l cunoaște mai bine pe David Machado și de a discuta despre tema centrală a acestui festival – inteligența artificială și legătura acesteia cu cultura. De asemenea, am discutat despre semnificația scrisului pentru el, modul în care îl practică și despre ce alte planuri are pentru viitorul apropiat.

Backgroundul dvs. este în economie, dar ați avut curajul să vă dedicați cu totul scrisului. Cum a avut loc această schimbare?

Păi, adevărul este că mereu mi-a plăcut să citesc și, la un moment dat, a început să-mi facă plăcere și să scriu. Dar mereu… Ei bine, mulți ani, nu m-am gândit la asta ca la ceva ce aș putea face în mod profesional. În același timp, mereu mi-au plăcut cifrele și matematica. Și nu voiam să studiez matematica pură. Deci cred că am găsit o modalitate de a aplica matematica în lume și într-un context social alegând economia. Mi-a plăcut foarte mult să studiez economia și chiar am lucrat în domeniul economic timp de aproximativ trei ani înainte să fac tranziția spre scris.

Cum este viața de scriitor, în comparație cu cea de economist?

Îmi place foarte mult să fiu scriitor nu doar pentru că ador să scriu, ci și pentru stilul de viață pe care îl am ca scriitor. Prefer să lucrez singur decât să lucrez într-un birou cu oameni pe care îi agreez, dar care nu sunt cu adevărat prietenii mei. Și, într-adevăr, prefer să nu am un șef. Ei bine, nimeni nu își dorește să aibă un șef… Desigur, scrisul și economia sunt lucruri complet diferite, dar să stau acasă toată ziua, singur, văzându-mi de treburile mele și gestionându-mi timpul cum îmi doresc, asta nu are preț pentru mine.

Puteți să îmi spuneți mai multe despre temele abordate în Indice Mediu de Fericire”? Are vreo legătură conținutul cu tema principală FICT 2023 – A.I. și Cartea?

Ei bine, este vorba despre un bărbat care întotdeauna s-a simțit fericit cu viața lui, întotdeauna a fost optimist cu privire la viitorul său. Și brusc, viața lui începe să nu mai fie atât de bună. Își pierde locul de muncă. Soția sa, care este și ea șomeră, se mută într-un alt oraș cu copiii lor. Deci, ei nu sunt de fapt divorțați sau separate, dar devin separați geografic. Și apoi își pierde casa în fața băncii pentru că nu poate plăti ipoteca. Am vrut să explorez cum se descurcă un bărbat care întotdeauna s-a simțit fericit cu el însuși și cu viața lui, cum se descurcă cu lucrurile negative care i se întâmplă și cu schimbările foarte mari din viața lui. Și cum ar fi pusă la îndoială fericirea lui de acesta? Și desigur, pe lângă temele fericirii, speranței și ale optimismului, cartea conține și alte teme adiacente, cum ar fi încrederea în generațiile viitoare, relația dintre adulți și tineri, capacitatea noastră de a ne ajuta unii pe alții. Până la urmă, putem fi fericiți doar dacă cei din jurul nostru sunt, de asemenea, fericiți. Și astfel, această idee a comunității este foarte puternică în carte. Și acum cum leg asta de inteligența artificială? Nu știu. Cred că inteligența artificială este atât de nouă și nu poți să prezici ce consecințe va crea în viitor. Oamenii sunt creaturi ale rutinei și schimbările sunt într-adevăr înspăimântătoare pentru ei. Eu am doi copii și nu mi-aș dori să fiu acum de vârsta lor, pentru că lumea lor este atât de complexă și atât de dificilă și imprevizibilă și plină de judecăți. Lumea digitală în care trăim este atât de imprevizibilă încât este dificil să faci ceea ce face personajul din carte, Daniel – și anume să-și stabilească un plan pentru viața lui. În zilele noastre, cred că este imposibil să stabilești chiar și niște simple piste pentru viitorul tău. Nu știu, poate că schimbarea este punctul comun dintre “Indice Mediu de Fericire” și evoluția perpetuă a acestei inteligențe artificiale, imprevizibilul care mereu e cu ochii pe noi.

Scrieți atât cărți și povești pentru copii, cât și pentru adulți. Cum vă schimbați abordarea când scrieți pentru copii?

Ei bine când scriu pentru alți adulți mă gândesc la cum privesc eu lumea din jurul meu. Mă uit în afara mea și mă gândesc la știrile pe care le citesc și la noutățile pe care le aflu, la realitatea exterioară. E un mod de a face ordine în lucrurile pe care le observ. Dar când scriu pentru copii, încerc să privesc înlăuntrul meu, să mă axez pe ce simt, mai ales pe ce am simțit și am gândit când eram un copil. Cu fiecare carte scrisă pentru copii e ca și cum aș construi un pod spre copilăria mea. Puțină lume se oprește și încearcă să analizeze un eveniment care i-a marcat în copilărie. Lumea fuge de aceste amintiri, sau nu le dă importanță. Personajele principale din cărțile scrise de mine trec prin lucruri prin care eu nu am trecut niciodată, așa că nu aș putea spune că scriu autobiografii, dar modul în care gândesc și simt aceste personaje este foarte similar cu modul în care vedeam eu lumea când eram copil.

FICT2023 a avut o temă axată pe A.I. și scrisul/cărțile. În ce fel credeți că inteligența artificială influențează sau va influența literatura? Aveți în minte un scenariu pozitiv sau mai puțin pozitiv?

O teamă personală și nu numai, pentru că am mai citit despre asta, e faptul că vom pierde noțiunea de autor. Nu vom mai da nicio importanță autorilor, pentru că va veni o vreme când A.I. va fi un foarte bun scriitor. Nu numai că A.I. va fi capabil să publice 1000 de cărți bune pe zi, un milion de cărți bune pe zi. Probabil că nu vor fi toate citite, pentru că e imposibil, dar multe din ele vor fi, iar cea mai mare provocare va fi să alegem ce cărți vrem să citim. Nimeni nu va mai fi interesat dacă aceste cărți vor fi scrise de o persoană reală sau de inteligența artificială, tot ce va conta va fi calitatea, conținutul și distracția lecturii. Persoanele care vor alege ce cărți trebuie să citim vor deveni un fel de curatori de literatură. Cei care vor sugera cărți, vor fi mult mai importanți decât autorii în sine. Asta mă cam sperie…

Cum vă simțiți datorită faptului că începeți să aveți un succes literar internațional? Cărțile dvs. sunt traduse în tot mai multe limbi.

Este extraordinar. Viața mea constă acum în a călători și a cunoaște atât de mulți oameni fascinanți cu care am privilegiul să vorbesc chiar despre munca mea. E un sentiment foarte special. Acești oameni vorbesc o limbă pe care eu nu o vorbesc, e atât de ciudat și de minunat în același timp. E aproape un vis faptul că am venit într-o țară ca România, pe care chiar voiam să o vizitez acum câțiva ani și că pot vorbi despre propria mea carte.

Puteți împărtăși câteva insight-uri despre procesul dvs. de scriere? Aveți ritualuri sau obiceiuri care vă ajută să rămâneți creativ și productiv ca scriitor?

Încerc să urmez o rutină, să fac aceleași lucruri în fiecare zi, când nu călătoresc. Mă trezesc, îmi duc copiii la școală, iar apoi lucrez la scrierile mele toată ziua. Apoi, mă duc să îmi ridic copiii de la școală. Lucrez de acasă, foarte rar mai frecventez și cafenelele. Totodată, încerc să citesc înainte să mă apuc de scris, pentru a intra într-un anume ritm și pentru ca totul să meargă mai bine.

Ce vă place să citiți?

Îmi place să citesc ficțiune contemporană, articole, editoriale. Printre scriitorii contemporani pe care îi apreciez foarte mult în momentul de față se numără Annie Ernaux, Zadie Smith, Juan Gabriel Vásquez.

La ce proiecte lucrați în prezent și la ce să se aștepte cititorii dumneavoastră în viitorul apropiat?

În momentul de față sunt aproape de a termina un roman, dar, de asemenea, în câteva săptămâni, o carte pentru copii va fi lansată în Portugalia, iar în România vor apărea trei cărți pentru copii în 2024. Sunt tare încântat că la anul mă voi întoarce aici pentru a le prezenta.

 

Interviu, traducere și adaptare de Mara A. MUNTEAN

 

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut