Interviu | Csaba Gal: ”Rugby-ul clujean suferă, dar nu moare”

Rugby-ul clujean luptă din răsputeri pentru supraviețuire, și pentru asta a ales chiar să se retragă din Superliga de rugby a României, invocând diferențele uriașe între bugetele celor cinci echipe ce o compuneau, fapt care a dus și la o inechitate în plan sportiv, la dispariția oricărui echilibru în disputele cu celelalte formații. Altfel, secția de rugby a Universității Cluj a lansat un proiect de aducere a suporterilor lângă echipă, de atragere a unor investitori care să permită în plan financiar continuitatea și dezvoltarea acestui sport îndrăgit. Președintele secției, Csaba Gal, spune că are în plan în perioada imediat următoare chiar mutarea meciurilor Universității, din parcul Babeș, pe Cluj Arena.

Reporter: Am văzut că există un proiect pe care l-ați demarat de curând pentru atragerea suporterilor lângă echipă.

Csaba Gal: Da, este vorba de acele carduri de membru, prin intermediul cărora fiecare membru în parte poate cotiza pentru bunul mers al echipei, dar ne dorim să atragem astfel și potențiali parteneri care să ne sprijine financiar. Avem o cotizație anuală minimă de 200 de lei, care oferă anumite beneficii membrilor cotizanți, adică informări cu privire la evenimentele pe care urmează să le desfășoare echipa, invitații la ”Repriza a III-a” după meciuri, discuții cu jucătorii. Mai organizăm și câte un grătar din când în când.

Vorbim de un pas care, alături de alții, are darul a ajuta la formarea unui club profesionist de rugby?

Până la a ajunge să ne numim un club profesionist avem un drum lung în față. Ăsta ar fi dezideratul final.

Cum vă descurcați în acest moment, care e situația la club?

Suntem astăzi într-o situație destul de precară, reușim doar să supraviețuim de la o lună la alta. Zilnic avem un grup de oameni care fac eforturi pentru a atrage membri și parteneri. Încercăm să strângem bănuț cu bănuț pentru a putea plăti salariile jucătorilor. Asta ne dorim acum în primul rând, să creăm un mediu stabil pentru ei. Nu putem încă emite pretenții atât timp cât nu le putem oferi jucătorilor un climat care să le permită să practice doar rugby-ul, pentru că, cel puțin jumătate dintre ei, au un alt job full-time de 8 orre, iar după muncă vin la antrenamente, așa că, în aceste condiții, nu le putem pretinde nici performanțe răsunătoare.

Aici vorbim și de asigurarea unor condiții bune de antrenament.

În această perioadă avem condiții vitrege de antrenament, nu prea avem cum să ne desfășurăm activitatea pe terenul de iarbă. Avem UBB-ul ca partener și care ne ajută cu terenul sintetic. Până atunci așteptăm ca vremea să se îndrepte și să ne reîntoarcem pe terenul de rugby.

Suporterii vin alături de echipă dacă și vizibilitatea echipei este una pe măsură. Asta înseamnă că e posibil să vă disputați meciurile pe Cluj Arena?

Am început o inițiativă în acest sens, am avut discuții cu cei din conducerea de la Cluj Arena. S-au arătat deschiși față de inițiativa noastră și în perioada următoare așteptăm să vedem exact calendarul competițional pe care-l vom avea și să le putem prezenta niște date certe celor de la stadion. Ne-ar juta foarte mult să jucăm acolo. Meciul în sine s-ar putea vedea mult mai bine de sus din tribunele Cluj Arena, ar fi și mai spectaculos de văzut așa, ca să nu mai vorbim de condițiile de desfășurare ale meciurilor, care ar fi net superioare față de ce am putea oferi în Parcul Babeș. Cred că și sponsorii, automat, ar fi mult mai atrași de echipa de rugby, dar și de vizibilitatea pe care ar putea s-o aibă pe stadion. În concluzie, disputarea meciurilor pe Cluj Arena ne-ar aduce doar beneficii, dacă am reuși să concretizăm această inițiativă.

Ați făcut un pas surprinzător în condițiile precare de care dispuneți, transferând acel jucător sud-african. Cum ați reușit asta?

N-a fost foarte greu, el a fost foarte încântat de a se muta la Cluj. Este un jucător de mare valoare, cu un potențial uriaș, și prin experiența pe care o are cred că va avea un impact foarte bun asupra coechipierilor, arătându-le calea spre profesionism. Prin tot ceea ce face la noi, prin felul în care se pregătește la antrenamente denotă o clasă superioară. A venit de la Steaua, înainte a fost și la Baia-Mare, este multiplu campion național. Nu ne oprim aici însă. Sperăm ca în perioada următoare să mai aducem un jucător din Africa de Sud. Acum ne luptăm cu documentația pentru obținerea vizei, dar în proporție de 90 la sută cred că vom perfecta și acest transfer.

Pe lângă acesta, mai aveți în vedere transferul și altor jucători din țară?

Am adus deja 6-7 jucători noi, ne-am reîntregit lotul după sezonul trecut, mai avem în vizor pe câțiva, dar la noi trebuie să raportăm totul la posibilitățile pe care le avem, adică nu ne putem întinde mai mult decât ne permite plapuma.

E o situație complicată acum în Superliga de Rugby, au mai rămas doar patru echipe. Ce s-a întâmplat de fapt?

Noi eram a cincea echipă, dar din motive financiare și de lot am optat să ne retragem din Superligă. Este imposibil să te lupți cu un buget de 200-250 de mii de euro, cu bugete de un milion de euro. Restul echipelor beneficiază de bugete de cel puțin 2-3 ori mai mari decât al nostru, iar în plan sportiv, mă refer la meciuri, ne e foarte greu să ne luptăm doar cu super puteri din rugby-ul românesc. Am înțeles că acum și campionatul va fi reorganizat, după un alt format, care să permită și echipelor din eșalonul secund să evolueze în prima ligă. E un proiect nou care se va decide în aceste zile, și din care vom face și noi parte. Mai sunt cazuri de cluburi în țară, la Mangalia, Iași, Bârlad, echipe cu bugete aproximativ egale cu al nostru, dar care au refuzat să participe în Superligă, și astfel noi n-am mai beneficiat de niciun fel de vreun adversar de calibrul nostru, în care să avem pretenții de un meci echilibrat, să avem și noi șansa de a câștiga un meci măcar. Ideea retragerii a fost deci în sensul în care dorim să simțim chiar că facem parte, nu doar să fim numeric acolo Deci vom fi parte a noii configurații a ligii naționale, rugby-ul clujean nu va dispărea, asta e sigur.

Sandu Mureșan

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut