Intersecții și periferii la Galeria de Artă Făclia

 

Galeria de Artă Făclia găzduiește în această perioadă expoziția de pictură a artistei Luminița Rusu, „Intersecții”, realizată în cadrul proiectului Ferestre inițiat de Asociația JAD și susținut de Primăria Cluj-Napoca.

Luminița Rusu, este originară din Satu Mare, ea și-a început călătoria academică la Colegiul Național “Doamna Stanca”, iar apoi și-a continuat studiile la Universitatea de Petrol-Gaze din Ploiești, specializându-se în inginerie. Cu toate acestea, Luminița Rusu nu și-a abandonat pasiunea pentru artă, transformându-și acest hobby într-o adevărată carieră. Luminița Rusu este membră a Uniunii Artiștilor Plastici și a Asociațiilor Artiștilor Plastici din Cluj, Mureș și Satu Mare. Cu o bază științifică solidă, ea deține titlul de cercetător științific în inginerie chimică și a absolvit studii superioare tehnice.

Portofoliul său artistic este plin de expoziții personale de succes, organizate atât în Cluj, cât și în diverse localități din țară și chiar în străinătate. Participarea sa la expoziții de grup și evenimente internaționale din Grecia și Ungaria atestă recunoașterea și aprecierea talentului său la nivel internațional. De asemenea, Luminița Rusu s-a implicat cu pasiune în tabere de creație, oferindu-i astfel posibilitatea de a interacționa și colabora cu alți artiști din țară și din străinătate.

Luminița Rusu aduce acum în prim-plan o colecție de tablouri captivantă, intitulată „Intersecții”. Această expoziție nu este doar o îmbinare de culori și forme, ci și o revelație a preferinței sale pentru arta abstractă și a renunțării la figurativ. Titlul expoziției, „Intersecții”, capătă un înțeles mai profund, subliniind alegerile pe care le facem în viață și conexiunile dintre culturi, epoci și curente, după cum remarcă Demostene Șofron.

În această incursiune artistică, Luminița Rusu ne conduce prin tranziția sa artistică, unde formele figurative se transformă în umbre, iar trăsăturile devin ansambluri abstracte, încurajând astfel propriile noastre interpretări. Expresia sa artistică gravitează în jurul expresionismului, culorilor vii și tușelor groase, iar inovația sa se reflectă în abordarea sa tridimensională a abstractului, un curent care în mod obișnuit se dezvoltă în plan bidimensional.

Pe pânzele sale, Luminița Rusu dă viață unor peisaje aproape postapocaliptice, unde natura și urbanul se îmbină paradoxal, iar blocurile devin protagonistele unei monografii picturale urbane. Tablourile figurative se dezintegrează în fața noastră, ilustrând schimbarea de paradigmă prin care trece artista. Necunoscutul, vălul, amalgamarea cuprind formele clare și trupurile, oferind o realitate care se simte mai degrabă decât se poate explica empiric.

Expoziția „Intersecții” este o provocare pentru privitori, o chemare la reflecție și întrebări interioare. Tablourile devin un ecou vizual care persistă multă vreme în mintea vizitatorilor, stimulându-i să caute propriile răspunsuri. Într-un efort de a promova arta într-un mod spontan, Galeria Făclia găzduiește această expoziție, transformând privitorii în contemplatori activi ai frumuseții și semnificației artei.

Cei curioși să pătrundă în lumea captivantă creată de Luminița Rusu sunt invitați să viziteze expoziția până pe 31 august, pe strada Clinicilor, nr. 33. Ocazia de a descoperi conexiunile dintre forme, culori și sensuri este la îndemâna celor care aleg să se lase purtați în călătoria artistică propusă de această talentată artistă.

Mara A. MUNTEAN

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut