Interferențe culturale | Rocada Artelor ediția I

*23 iunie – 3 iulie 2022*

Un nou festival își face loc în peisajul cultural clujean. Vorbim, desigur, despre „Rocada Artelor”, aflat la prima lui ediție. Un proiect marca Asociația Culturală ROCADE, găzduit de Muzeul de Artă din Cluj-Napoca. Instituția oferă nu doar spațiul generos ci și curatoriatul evenimentelor din sfera artelor vizuale care au loc în cadrul „rocadei”. Despre ambițiosul proiect am stat de vorbă cu Remus Octavian Câmpean, președintele asociației, și cu artiștii vizuali Elena Ilash și Florin Marin.

De la teatru și improvizație și până la artă digitală sau arhitectură, paleta de ateliere este una cât se poate de ofertantă. Cireașa de pe tort va fi, bineînțeles, momentul care îmbină poezia cu un performance live de construcție obiect ceramic, realizat împreună cu cei prezenți în sală. Protagoniștii sunt poetul Doru Arăzan Jr. și artista Anca Arăzan-Banu. Cu acest prilej, va fi prezentat volumul de versuriUn centimetru de timp”, semnat Doru Arăzan Jr. (editura Școala Ardeleană, 2021), despre care vor vorbi Dan Ungureanu și Vasile George Dâncu, moderator dr. Dan Octavian Breaz.

Pornind de la simbolistica zidului, participanții vor fi invitați să scrie pe o bucată de lut crud ce înseamnă pentru ei zidul”, ne anunță Remus Octavian Câmpean. „De la prima ediție, cea mai mare așteptare pe care o am este ca întregul concept să fie perceput ca ceva bine închegat, aceasta dându-i șansele de perpetuare”, a adăugat organizatorul pentru cotidianul Făclia.

Deschiderea festivalului va avea loc joi, 23 iunie, de la ora 17.30, la Muzeul de Artă, odată cu vernisajul expoziției Versus II a artiștilor vizuali menționați, curatoriată de Dan Octavian Breaz. Momentul va fi susținut de un concert de jazz memorabil: Trio Jazz – Laura Orian, Dima Belinski, Tibi Menyhart, prezentat de jazzologul Virgil Mihaiu. Publicul este invitat să interacționeze cu exponatele, să se așeze printre „coloanele purtătoare de lumi”, realizate magistral în lemn de Florin Marin. Elena aduce dimensiunea neconvențională a oglindirii dintre cei doi, prin lucrări din materiale industriale, reciclabile, încărcate de un simbolism prețios.

Tot ceea ce ține de interacțiunea dintre artiști și publicul consumator e ceva dezirabil. Arta trebuie văzută, trebuie atinsă. În contrapartidă la exponatele din lemn, venim cu lucrări-experiment din rășină, burete, polistiren, prietenoase cu publicul, care este invitat să descopere memoria materiei”, ne spune Elena Ilash în apropierea evenimentului.

Incursiune în Grădina fantastică

Coloanele sunt inspirate de povestea bunicului meu, care s-a dus să vâneze vulpea ce mânca găinile satului. Când a intrat în viziună, a văzut la intrare niște coloane sculptate cu ghearele vulpii. Formele geometrice ale coloanelor reprezintă niște lumi în care eu am trăit: copilăria, adolescența. Invit oamenii să vină să vadă urmele lăsate de vulpe, practic, de mine”, mărturisește Florin Marin.

Printre Coloane

Cu ocazia vernisajului, va fi lansat și un catalog expozițional.

Rocada Artelor” promovează tinerii artiști din diferite domenii, facilitând întâlnirea acestora cu publicul. De asemenea, au fost implicați elevi, ca voluntari în organizarea festivalului.

Evenimentul este organizat în colaborare cu Muzeul de Artă Cluj-Napoca și Radio Cluj. Identitatea vizuală a întregului proiect aparține artistului plastic Bogdan Piperiu.

Programul complet poate fi consultat accesând https://www.facebook.com/asociatiarocade.

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut