Interferențe culturale | Artă şi muzică la Muzeul de Istorie Gherla

În weekendul trecut la Muzeul de Istorie Gherla de pe strada Mihai Viteazu nr.4 am asistat la o reuşită seară culturală, unde arta s-a îmbinat cu muzica de calitate. Manifestarea artistică desfăşurată în cadrul Festivalului Armenopolis a debutat cu vernisajul expoziţiei anuale a artiştilor plastici din localitate, o trecere în revistă a talentelor din acest domeniu. Putem aprecia că municipiul Gherla nu duce lipsă de artişti plastici, oraşul având vechi tradiţii în acest domeniu. Faptul că nu mai puţin de 13 pictori se prezintă în faţa publicului spune mult despre activitatea creatoare efervescentă desfăşurată de aceşti artişti talentaţi, unii foarte de tineri.

Aş începe cu eleva Liceului Teoretic „Petru Maior”, Medeea Morar, care expune opt colaje originale, mult apreciate de publicul prezent la vernisajul din holul muzeului. Putem continua cu o altă tânără, Maria Corăbean, aflată deja la a doua expoziţie (prima a fost personală!), o mare speranţă a artelor plastice în oraşul de pe Someş. Mai remarcăm cele două frumoase peisaje ale dr. Stelian Sabo, decanul de vârstă al pictorilor gherleni, dânsul fiind prezent mereu la Expoziţia anuală a medicilor de la Cluj-Napoca.

Neapărat trebuie să amintim numele şi celorlalți autori de lucrări: Florin Pop, Monica Moldovan (o prezență activă în viaţa socială şi artistică a urbei), Claudiu Capră (un fotograf cunoscut şi apreciat), Alexandra Elek, Angela Moldovan, Karina Dan, Ioan Moldovan, Alexandru Mihai, Daria Berciu şi Ioan Galgóczy, ultimul autor al numeroaselor lucrări de sculptură expuse pe domeniul public al oraşului.

La vernisaj au participat şi membrii delegaţiei oraşului înfrăţit cu Gherla din Franţa, Yzeure, care au onorat Festivalul Armenopolis şi care, la fel, au avut numai cuvinte elogioase faţă de autorii lucrărilor expuse.

Seara culturală de la muzeu s-a încheiat cu superbul concert de jazz –relaxing music susţinut de instrumentistul gherlean Tóni Szilagyi, împreună cu oaspetele budapestan Jeger Dorottya, ambii cucerind multe aplauze din partea publicului prezent în faţa scenei amenajate în curtea instituţiei.

Szekely Csaba

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut