Interferențe artistice | Musicalul Esmeralda ne va aprinde sufletele

*duminică, 12 iunie, ora 19.00*

Cuvânt, mișcare, muzică, lumini…Când artele își dau mâna, se întâmplă întotdeauna lucruri minunate. Evenimentul Meet and Greet cu echipa proiectului Esmeralda a fost o ocazie de a întâlni nume consacrate ale scenei, îi amintesc aici pe actorii Constantin Cotimanis, Iulia Dumitru și Isabela Oancea, dar și de a descoperi talente tinere și foarte tinere, cu o voință imensă și multă, multă dăruire pentru teatru.

Adaptarea romanului de succes al lui Victor Hugo, Notre-Dame de Paris, publicat în 1831 pe când autorul avea doar 29 de ani, aduce publicului clujean o punere în scenă aparte, datorată fericitei colaborări dintre Mario Dance Atelier din Cluj-Napoca și Teatrul Muzical „Șapte” din Galați. „O punte culturală între cele două orașe”, așa cum o numește Mario Grosu, coregraf și balerin profesionist, o întâlnire între teatru și dans contemporan. Echipa dansatorilor și cea a actorilor sunt acum una, în plină repetiție în sala cu oglinzi a studioului clujean. Unde am intrat și noi, cu emoție, asistând la fragmente din spectacol care ne-au convins că merită să fim acolo duminică!

Încet, încet, i-am descoperit pe fiecare în parte, după nume și nick-name-ul de scenă, introduși de Mario și Isabela, toți tineri talentați și mereu cu zâmbetul pe buze, dar extrem de concentrați când vine vorba de muncă! Alessandra Spiridon, deja cu un portofoliu consistent de roluri pe scena teatrului din Galați și nu numai, cea care va interpreta rolul Esmeraldei, ne-a încântat și emoționat totodată cu o parte din repertoriul muzical al producției.

Magia dansului e greu uneori să fie descrisă în cuvinte…balerinele au niște sincronuri remarcabile, ținuta Esmeraldei, privirea și atitudinea ei fac scena să vibreze. Așa se anunță și spectacolul în ansamblul său, o incursiune în Parisul medieval! O producție inovatoare, fără decor, bazându-se pe performanța scenică a noii generații de artiști!

Este un spectacol care va deveni reprezentativ pentru Cluj, pentru România, pentru genul acesta. Un astfel de spectacol înseamnă mare măiestrie, de câte ori îi privesc dansând mă bucur și iar mă bucur. E o minune, e fantastic”, a remarcat actrița Iulia Dumitru.

Insula aceasta de libertate (n.red. – pregătirea spectacolului Esmeralda) e fixată în calendar de luni de zile. Este un proiect extrem de important. Cu asemenea coregrafie, sub îndrumarea lui Mario, sub energia aceasta n-am lucrat niciodată”, a spus actorul Constantin Cotimanis, interpretul lui Quasimodo. Acesta a vorbit, de asemenea, despre nevoia oamenilor de teatru, resimțită și mai acut după pandemie. „Cel care cumpără bilet la teatru trebuie să fie conștient că ajunge la un eveniment unic, la un moment unic. Asta se întâmplă prin schimbul de energie care are loc între actori și spectatori, în fluxul mereu nou”, a adăugat acesta.

Ideea a plecat de la Mario, care a fost impresionat de calitățile Alessandrei și a avut două propuneri – o adaptare după Carmen și, respectiv, Esmeralda. Așa au vrut sorții să ne oprim la Esmeralda și cred că este foarte potrivit. Esmeralda avea 16 ani în roman, atât cât are și Alessandra (după numele de scenă, Belle) și atunci ea poate să joace fără să își modifice comportamentul, are experiența necesară”, a declarat actrița și regizoarea Isabela Oancea, răspunzând reporterului Făclia.

Spectacolul Esmeralda va fi găzduit de Casa de Cultură a Studenților „Dumitru Fărcaș” din Cluj-Napoca, iar biletele se pot cumpăra de pe https://eventbook.ro/theater/bilete-esmeralda.

Distribuția: Alessandra Spiridon, Constantin Cotimanis, Isabela Oancea, Iulia Dumitru, Laurențiu Bobeică, Marius Avramescu, Cretu Theodor, Denisa Onisie, Totolici Bianca, Strat Ionuț; dansatori: Ale Cristiana, Alexandra Marami, Andreia Focsa, Oana Bonda, Daria Costăchel, Ioana Varodi, Flavia Bodocan. Concept și regie – Isabela Oancea, coregrafie – Mario Grosu

Iulia GHIDIU

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut