Interacțiuni culturale | 5 ani de evenimente INTERESante

Centrul de Interes din Cluj-Napoca se pregătește să marcheze 5 ani de existență în comunitate. 5 ani care au însemnat peste 150 de expoziții și evenimente culturale, organizate atât la Cluj, cât și în afara țării. Acum se îmbracă de sărbătoare și pune la cale mai multe evenimente, pe gustul tuturor.

*joi, 26 mai, orele 17:00 – 20:00*

Reflection of Power

Nu mai puțin de cinci proiecte expoziționale ne așteaptă la sediul de pe strada Fabricii de Chibrituri nr. 9 A. ”Reflection of power”, semnată de artistul român stabilit în Franța Mihai Grecu este una dintre propuneri. Expoziția va fi găzduită în spațiul Hassium al Centrului de Interes, iar curator este Ioana Olăhuț. Lucrarea video a fost posibilă prin intermediul imaginilor monumentelor și manifestărilor emblematice din Coreea de Nord, singurele care sunt permise a fi documentate de către vizitatori. În 2021, Mihai Grecu primea premiul pentru cel mai bun film de scurt metraj din partea Syndicat Français de la Critique de Cinéma.

The Grand Parade of Lifeless Packaging

În spațiul Intact și Atrium putem viziona expozițiamarea paradă a ambalajelor fără suflet. Aceasta reunește mai multe manifestări ale artei – sculptură, obiect, mediu digital, plastic, ambalaje, suflete, după cum anunță organizatorii. În spatele conceptului se află Darie Dup. Artistul s-a lăsat inspirat de melodia ”The Grand Parade Of Lifeless Packaging” din 1974 a celebrei trupe engleze Genesis. Curator Horea Avram.

Body Scale, looking at the camera

 

Descoperim, apoi, un al treilea proiect în spațiul denumit CAMERA, mai exact o serie de fotografii analog și instalații, menite să reconstituie o radiografie zilelor noastre. Body Scale, looking at the cameraeste parte a proiectului “Rezidență artistică de unul singur – Arta la țară”, a lui Răzvan Neagoe. Împreună cu Irina Dumitrașcu Măgurean (curator), cei doi se concentrează asupra schimbărilor pe care perioada pandemică le-a generat din punct de vedere al relocării, în speță către universul lumii campestre. Nu e vorba de o întoarcere în timp, ci, mai degrabă, de dorința de a valorifica ceea ce a mai rămas.

A little more than 5 minutes

Artistul Timo Klos vine din Germania și ne prezintă ”A little more than 5 minutes” (în spațiul Focus), o instalație cuprinzând 330 de fotografii, curatoriată de Andrei Budescu. Prin această lucrare inspirată pătrundem pe nesimțite în farmecul albastru al mării, suprinse dintr-o perspectivă unică, la intervale de câte o secundă, în 330 de fotografii, fiecare imagine evidențiind alte detalii particulare. A durat puțin peste 5 minute ca artistul vizual să realizeze toate aceste capturi.

Archive of thoughts

Și, în fine, cea de-a cincea expoziție îi aparține lui Ronny Delrue, de origine belgiană. Friche Space al Centrului de Interes din Cluj găzduiește expoziția Archive of thoughts, o selecție de desene realizate între anii 2006 și 2021. Curator – Ovidiu Leuce. Lucrările surprind corpul uman în diferite ipostaze, interpretabile într-o cheie cât se poate de generoasă.

Expozițiile vor rămâne deschise publiului larg între 27 mai și 9 iulie și pot fi vizitate de marți până sâmbătă, între orele 16:00 – 19:00. Intrarea este liberă.

 

 

*joi, 26 mai, ora 19.00*

Tot cu ocazia momentului aniversar, Centrul de Interes pregătește lansarea catalogului expoziției ”5$milkshake” a artistei Reka Csapo Dup, curator – Adriana Pop. Expoziția a fost prezentată anul trecut la Combinatul Fondului Plastic din București.

*joi, 26 mai, ora 20.30*

Seara de jazz va încheia portofoliul bogat în evenimente al centrului de artă clujean. Trio-ul chitaristului italian de jazz multipremiat Antonio Forcione (foto, compus din Antonio Forcione – chitară fretless, Matheus Nova – Chitară bass acustică și Jansen Santana – Tobe/percuție) va susține cu această ocazie primul său concert live în România. Locația nu este o alegere întâmplătoare. Forcione a studiat sculptura la Institutul de Artă din Ancona, fiind pasionat în egală măsură de artă și jazz. Organizatorii ne anunță că sunt gata să ne surprindă și cu o serie de preparate a la street food dar și cu “băuturi alese”.

Evenimentul aniversar denumit Centrul de Interes to mark 5 years with new exhibitions and a jazz concert face parte din proiectul ”Centrul de Interes Vector al Artei Contemporane Clujene 2022și este realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca.

Iulia GHIDIU

Sursă foto: Centrul de Interes, Mihai Grecu, Răzvan Neagoe, Timo Klos

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut