Întemeietorul presei românești din Transilvania, celebrat în satul natal Jucu de Jos

Gheorghe Barițiu, aniversat la Jucu la 210 de la naștere

La 210 ani de la naștere, Gheorghe Barițiu a fost, marți, 24 mai, comemorat în satul natal, Jucu de Jos, printr-un simpozion național cu participare internațională. Istoricul Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române, PS Benedict Bistrițeanul (episcopul vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului), inspectorul școlar Marian Sidon, directori de școală, cadre didactice din toate zonele țării au participat la ediția inaugurală a simpozionului național cu participare internațională „Esențe Românești. Personalități ale culturii și învățământului în România modernă și contemporană”.

Aflat la prima ediție, evenimentul se dorește a deveni o constantă, după cum a mărturisit chiar directorul Școlii Gimnaziale din Jucu de Sus, ce poartă numele lui Gheorghe Barițiu, prof. Trohonel Mădălin Gheorghe Lucian. Organizatorii simpozionului au fost Școala Gimnazială „Gheorghe Barițiu” din Jucu de Sus, Asociația cultural-istorică „Amicii trecutului nostrum istoric – ATNIS”, Primăria Comunei Jucu, în colaborare cu Parohia Ortodoxă Română Jucu de Jos. Simpozionul a fost structurat în două părți, una dedicată cadrelor didactice și o alta elevilor. În acest sens au avut loc comunicări științifice, au fost susținute referate metodice, eseuri realizate de de educatori, învățători, profesori, prihologi școlari și elevi. Evenimentul a debutat cu o slujbă Te-Deum, oficiată de PS Părinte Benedict Bistrițeanul, alături de Părintele Dan Hognogi și de Pr. inspector Marian Sidon. Au luat cuvântul primarul Comunei Jucu, Valentin Dorel Pojar, prof. univ. dr. Ioan Bolovan (directorul Instititului de Istorie „Gheorghe Barițiu” al Academiei Române și membru corespondent al Academiei Române), Lt.-col. Florin Gheorghe Zirbo, comandantul Unității Militare 01489 din Jucu, președintele Societății Cultural – Patriotice Avram Iancu din România, Tiberiu Groza, prof. univ. dr. Mircea Popa, președintele Despărțământului Cluj al ASTREI, prof. Feșnic Nicolae, fost director al Școlii Gimnaziale „George Barițiu” din Jucu de Sus. Cuvântul doamnei Marinela Marc (director al Inspectoratului Școlar Județean Cluj), care nu a putut fi prezentă din motive întemeiate, a fost transmis de pr. Inspector Marian Sidon.

Subliniind personalitatea marelui cărturar Gheorghe Barițiu, PS Benedict Bistrițeanul a arătat că această manifestare de amploare reprezintă un popas cultural mai mult decât binevenit, care fără îndoială aduce un mare plus și creează punți de legătură, stimulând determinarea tuturor celor implicați: „Este un eveniment deosebit care va determina evenimente succesive în anii care vor urma”, a concluzionat părintele episcop-vicar. Pr. Inspector Marian Sidon a dat citire mesajului adresat de inspectorul școlar Marinela Marc, care a transmis felicitări organizatorilor, considerând lăudabilă inițiativa unei instituții de învățământ din mediul rural de a organiza un eveniment de asemenea anvergură. „Este o sărbătoare a învățământului clujean și îmi doresc ca această manifestare să cunoască cât mai multe ediții. Școala, alături de Familie și Biserică, ca factori ai educației, contribuie la cunoașterea și asimilarea adevăratelor valori”, a subliniat doamna Marinela Marc. Academicianul Ioan Bolovan a vorbit de actualitatea lui Gheorghe Barițiu. Esențializând din vasta opera a marelui cărturar, directorul Institutului de Istorie „Gheorghe Barițiu” Cluj-Napoca, arătat că Barițiu s-a îngrijit ca poporul să-și cunoască istoria cât mai bine și cât mai corect. „Barițiu întruchipează valorile profunde ale neamului omenesc din trecut, present și viitor”.

Anul acesta, pe 4 iunie, se împlinesc 210 ani de la nașterea istoricului și publicistului român transilvănean Gheorghe Barițiu, nimeni altul decât întemeietorul presei românești din Transilvania. Născut la Jucu de Jos, istoricul, ziaristul și omul politic Gheorghe Barițiu a întemeiat Gazeta de Transilvania, a fondat Societatea Astra, al cărei președinte a fost și a lăsat drept moștenire o operă ce cuprinde aspecte variate de istorie economică, social, culturală și religioasă. Gheorghe Barițiu, figură importantă a Revoluției din 1848 din Transilvania, în colaborare cu Timotei Cipariu, au pus bazele Asociației Transilvane pentru Literatură Română și Cultura Poporului Român. A fost secretar și președinte al ASTREI, a editat revista Transilvania pe care a și condus-o timp de 21 de ani.

C.M.F.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut