Întâlniri cu scriitori la Festivalul Internațional de Carte Transilvania

A doua zi a Festivalului propune o serie de lansări de carte, acompaniate de întâlniri cu scriitori din țară și străinătate. Vă prezentăm programul zilei de vineri, 15 septembrie, și invitații speciali ai Festivalului.

Orele 10:00 – 11:00: Lansare de carte: Îngerul meu, Gabriel – Ghid de vindecare a suferinţelor determinate de despărţiri, de Maria-Dorina Matiş, Cuvânt înainte: Dumitru Constantin-Dulcan (Editura Maris). Invitați: Flavius Buzilă, solistul trupei HARA; Sorina Stanca, managerul Bibliotecii Judeţene „Octavian Goga” Cluj; Florina Pop, psiholog; Liviu Pancu, actor şi regizor.

Orele 11:00 – 12:00: Sediul Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj. Eveniment Editura Casa Cărții de Știință, la împlinirea a 30 ani de activitate: Lansare volum aniversar, Universul cărții. De ieri pe mâine.

Orele 11:00 – 12:00: Lansare de carte: Discursul lui Isaia despre Duhul Sfânt – Ruah Hakodes, de Alexandru Salvan (Editura Presa Universitară Clujeană). Invitați: pr. prof. univ. dr. Ioan Chirilă, arhid. dr. Alexandru Salvan.

Orele 12:00 – 13:00: Lansare de carte cu participarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei: Parabolele Domnului, de Arhim. Serafim Papacostas (Editura Renaşterea, 2022). Invitați: IPS Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, Arhid. conf. univ. dr. Olimpiu-Nicolae Benea (Facultatea de Teologie Ortodoxă – UBB), Pr. lect. univ. dr. Liviu Vidican-Manci (Facultatea de Teologie Ortodoxă – UBB), Conf. univ. dr. Laura Zăvăleanu (Facultatea de Filologie – UBB).

Orele 13:00 – 14:00: Întâlnirile FICT – Akira Mizubayashi (Japonia). Lansare de carte: O limbă venită de departe, de Akira Mizubayashi, traducere din limba franceză, note şi postfaţă de Rodica Baconsky şi Alina Pelea (Editura Casa Cărții de Știință) – eveniment transmis live – online. Invitați: Akira Mizubayashi, Rodica Baconsky, Alina Pelea.

Orele 14:00 – 15:00: Întâlnirile FICT – Patrick Deville (Franța). Lansare de carte: Ciuma & Holera, de Patrick Deville, traducere de Rodica Baconsky, Alina Pelea (Editura Casa Cărții de Știință) – eveniment transmis Live – Online. Invitați: Patrick Deville, Rodica Baconsky, Alina Pelea. Moderator: Alexandra Ionel.

Orele 15:00 – 16:00: Eveniment Editura Crime Scene Press: De la jurnalism la policier: dialog despre literatura polițistă scrisă de Stelian Țurlea, în prezența autorului. Invitați: Stelian Țurlea, George Arion, Ovidiu Pecican.

Orele 16:00 – 17:00: Întâlnirile FICT – Erwin Messmer (Elveția), Andreas Saurer (Elveția), invitați speciali la FICT 2022. Lansare de carte: Unde cresc poezii, de Erwin Messmer, Andreas Saurer, Andrea Maria Keller (Editura Galaxia Gutenberg), traducere de Radu Țuculescu. Invitați: Zorin Diaconescu, Radu Țuculescu, Erwin Messmer, Andreas Saurer.

Orele 17:00 – 18:00: Lansare de carte: Fata cu un singur ochi, de Mihaela Motreanu (Editura Tritonic), roman de debut, thriller psihologic, colecția „Mystery & thriller”. Vor fi prezentate și cele mai noi titluri din colecția „Mystery & thriller”, inclusiv Când vine primăvara de Tony Mott, invitată la FICT în 2021. Invitați: Mihaela Motreanu și Bogdan Hrib, scriitor, coordonatorul colecției Mystery & thriller.

Orele 18:00 – 19:00: Lansare de carte: Timpul când visez, timpul când mă reîncarnez, de Marius Zubac (Editura Casa Cărții de Știință). Invitați: Horia Bădescu, Vasile Igna, Marius Zubac. Moderator: Ada Blendea.

Orele 19:00 – 20:00: Întâlnirile FICT – Conferință: „Educație alternativă prin coaching”. Participă: Rudolf Nyari, Diana Stănese, Andreea Filipoiu, Oana Niculae, Radu Hriniuc.

Orele 20:00 – 21:00: Întâlnirile FICT – Ioan Ovidiu Sabău (România). Conferință: „Cultura sportivă și importanța lecturii”, Ioan Ovidiu Sabău în dialog cu Rudolf Nyari.

Akira Mizubayashi (născut în 1951) este un scriitor nipon de expresie japoneză și franceză, profesor universitar specializat în literatura franceză a secolului XVIII. Și-a făcut studiile universitare la Universitatea Națională de Limbi și Civilizații Străine din Tokyo, la Universitatea Paul-Valéry din Montpellier, la Universitatea Paris VII și la Școala Normală Superioară de pe strada Ulm, la Paris. A predat limba și literatura franceză la Universitatea Meiji, la Universitatea Națională de Limbi și Civilizații Străine din Tokyo și la Universitatea Sophia (Tokyo). În 2015, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Stendhal din Grenoble. Aceeași distincție i-a fost acordată în 2017 din partea Universității Paul-Valéry din Montpellier. Dintre publicațiile sale recente în franceză, menționăm Petit éloge de l’errance (Gallimard, 2014), Un amour de Mille-Ans (Gallimard, 2017), Dans les eaux profondes – Le Bain japonais (Arléa, 2018). În 2019, a apărut la editura Gallimard romanul Âme brisée, (tradus în limba română la Humanitas Fiction de Mădălina Ghiu), urmat de Reine du cœur, tot la Gallimard (2021). A fost distins cu mai multe premii literare, printre care, în 2011, Prix du Rayonnement de la langue et de la littérature françaises (Premiul pentru difuzarea limbii și literaturii franceze) pentru volumul Une langue venue d’ailleurs, tradus în limba română de Rodica Baconsky și Alina Pelea (Casa Cărții de Știință, 2019).

Ioan Ovidiu Sabău (născut în 1968 la Câmpia Turzii) este unul dintre cei mai mari sportivi ai României. A jucat pe postul de mijlocaș pentru mai multe echipe, între care Dinamo București și Echipa națională de fotbal a României, alături de care a participat la Campionatul Mondial de Fotbal din 1990. În martie 2008 a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a, pentru rezultatele obținute la turneele finale din perioada 1990-2000 și pentru întreaga activitate. Debutul în fotbal a avut loc alături de Universitatea Cluj, în 1985, alături de această echipă jucând în premieră în Divizia A un an mai târziu. După jumătate de sezon la ASA Târgu Mureș, face pasul spre fotbalul mare, semnând pentru Dinamo București, cu care câștigă și primul titlu de campion din carieră, în 1990. Prezența la Campionatul Mondial de Fotbal 1990 atrage atenția cluburilor importante din Europa și după turneul final semnează cu echipa olandeză Feyenoord Rotterdam. În tricoul acestei echipe câștigă două Cupe ale Olandei, iar în 1992 acceptă oferta venită de la fostul antrenor de la Dinamo, Mircea Lucescu, de a face din nou echipă, de această dată în Italia, la Brescia Calcio, formație proaspăt promovată de tehnicianul român în Serie A. În 1996 îl urmează pe Lucescu la Reggiana, apoi după un alt sezon la Brescia, revine în țară, la Rapid București, unde cucerește al doilea titlu de campion al României, în 1999. Este singurul român care a apărul pe coperta unui joc din seria FIFA, FIFA 96.

Patrick Deville (născut în 1957) este o figură aparte în peisajul literar francez actual. Atras de efervescența creată în jurul editurii Minuit, tânărul licențiat în literatură comparată va scrie cinci romane în spiritul atmosferei straniu contestatare, cu tendințe minimaliste, care îl înconjoară pe Jérôme Lindon: Cordon-bleu – 1987; Longue vue – 1988; Le feu d’artifice – 1992; La femme parfaite – 1995 și Ces deux-là – 2000, reeditate în 2017 sub titlul generic Minuit (Seuil, „Points”). Deținător al Premiului Femina și Prix des Prix littéraires pentru Ciuma & Holera (2012), al Marelui Premiu pentru Literatură al Academiei Franceze pentru întreaga operă (2021) și al Premiului Joseph Kessel (2022), director literar al cunoscutei Maison des écrivains étrangers et des traducteurs de la Saint-Nazaire, traducător el însuși, la fel de acasă în literatura latino-americană ca și în cea europeană, Patrick Deville, își înțelege epoca (largo sensu) în dimensiunile ei contradictorii și o scrie, restituind-o mai permeabilă și deloc anodină într-o proză plină de neprevăzut, cu imagini și ritmuri inedite.

Erwin Messmer (născut în 1950 la Staad SG am Bodensee) a studiat filosofie şi literatură germană la Universitatea din Fribourg. Orgă şi pian la Conservatorul din Fribourg şi cel din Bratislava. Pe lângă numeroase volume de poezii, a înregistrat CD-uri cu concerte pentru orgă şi pian. Din 1992 este redactor la revista de literatură „orte”. Concertează ca organist pe numeroase scene muzicale internaţionale. Volumele publicate până acum îl plasează în plutonul de frunte al poeţilor elveţieni contemporani de expresie germană. Poeziile sale au fost cuprinse în volumul „Unde cresc poezii”, tradus de scriitorul Radu Țuculescu și cu postfață de Zorin Diaconescu, la Editura Galaxya Gutenberg. Erwin trăieşte în Berna ca muzician, scriitor şi jurnalist liber profesionist. Are doi copii, o fată şi un băiat.

Andreas Saurer (născut în 1963 în Andeer, cantonul Graubünden) este poet, istoric (Universitatea din Berna) şi publicist. Între 1995 şi 2017 a lucrat la cotidianul „Berner Zeitung”. În prezent face parte din echipa de producţie a redacţiei Tamedia (Zürich). Locuieşte în Berna şi Basel. A publicat mai multe volume de poezii, printre care şi Berg mit Madonna/ Munte cu Madonna (ediţie bilingvă, trad. Radu Ţuculescu, postfaţă Vasile Igna) Biblioteca Revistei Familia, 2003 – premiul de debut la Festivalul Internaţional de poezie Sighetu Marmaţiei 2005. Finalist open-mike-Literaturwettbewerb der literaturWERKstatt Berlin 1995. Poeziile sale au fost traduse în română, slovacă, maghiară, retoromană, ucraineană. A publicat studiul Modernizare şi tradiţie: Satul românesc între 1918-1989 (Gardez!-Verlag,2003) şi Rumänische Helden – Pop-Verlag, Germania, 2019. Colaborator la reviste literare din România, Slovacia, Ucraina și Republica Moldova.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut