Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Mitropolia Clujului

Aproximativ 1500 de tineri vor participa, în perioada 26-27 august, la Cluj-Napoca, la Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, eveniment organizat de Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului, în colaborare cu Asociația Tinerilor Creștini Ortodocși și cu sprijinul Secretariatului de Stat pentru Culte.

Festivitatea de deschidere a Întâlnirii, desfășurate sub genericul „Rugăciunea ține lumea”, va avea loc vineri, 26 august, la ora 19:30, în Piața Unirii din Cluj-Napoca, în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei și a celorlalți arhierei din Mitropolia Clujului. Va urma un program artistic susținut de Ansamblul Folcloric Studențesc „Mugurelul” al Universității „Babeș-Bolyai”, interpreții de muzică populară Cristina Beldean Moșuțan și Raul Oltean, grupurile de muzică folk „Prieteni de poveste” și „Popa’s Band”, iar la final un recital Ilinca&Gadjo Dilo.

Sâmbătă, 27 august, de la ora 07:30, tinerii vor participa la Sfânta Liturghie arhierească în Biserica Studenților din Campusul Universitar Hașdeu, iar de la ora 10:30, în Sala Sporturilor „Horia Demian” din Cluj-Napoca, vor lua parte la conferința intitulată „Hristos – cel mai bun prieten”, susținută de invitatul special Mihai Neșu și moderată de arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

Procesiunea tinerilor, din Parcul Central înspre Catedrala Mitropolitană (ora 16:00), o sărbătoare a comuniunii în Hristos și rugăciunea din Catedrala Mitropolitană (ora 17:00), vor încheia sâmbătă seara această Întâlnire a Tinerilor Ortodocși.

Potrivit organizatorilor, scopul principal al evenimentului este de a da tinerilor posibilitatea să se întâlnească într-o atmosferă de dialog, prietenie, comuniune de credință, rugăciune, cântare, respect, bună cuviință și încredere, sub genericul „Rugăciunea ține lumea”.

Evenimentul se înscrie în seria manifestărilor dedicate anului 2022, declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și vine să arate grija Bisericii pentru educația și viitorul tinerilor.

***

Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului – un proiect al Bisericii adresat tinerilor -, a fost demarat în 2013, la Baia Mare, fiind ulterior preluat și implementat la nivel național și internațional.

Arhiepiscopia Clujului a mai organizat, la Cluj-Napoca, în 4-7 septembrie 2015, Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Europa, eveniment în premieră pentru întreaga lume Ortodoxă, la care au participat peste 6.000 de tineri ortodocși din țară, din Republica Moldova și din diaspora românească, dar și din țări ortodoxe precum: Rusia, Grecia, Ucraina, Georgia, Bulgaria, Serbia, Polonia, Cehia și Slovacia, Finlanda, Albania și Cipru. Întâlnirea, cu tema „Tinerii ortodocși împreună pentru viitorul Europei”, a dat evenimentului o dimensiune real europeană, înscriindu-se în calendarul principalelor manifestări prilejuite de alegerea municipiului Cluj-Napoca, în anul 2015, drept Capitala europeană a tineretului.

De asemeni, Arhiepiscopia Clujului a organizat, la Bistrița, în 29-30 iulie 2017, Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului, la care au participat peste 1000 de tineri din întreaga Mitropolie. Potrivit organizatorilor, evenimentul a fost o premieră pentru orașul Bistrița, „care a avut șansa de a-și confirma deschiderea spre viitor și spre tineri”, scopul principal al Întâlnirii fiind acela de „a-i aduna pe tinerii din cele cinci județe ale Mitropoliei Clujului împreună, într-o atmosferă de prietenie, bunăcuviință, respect și încredere în viitorul care le aparține”.

M. TRIPON

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut