Întâlnirea Tinerilor Eparhiei de Cluj-Gherla

Întâlnirea Eparhială a Tinerilor, eveniment organizat de Biroul pastoral pentru pastorația tinerilor și copiilor din cadrul Eparhiei de Cluj-Gherla, în colaborare cu ASTRU Cluj și Cercetașii Munților, s-a desfășurat sâmbătă, 18 septembrie, la sediul Episcopiei Greco-Catolice din Cluj-Napoca.

Câteva sute de tineri din întreaga Eparhie au luat parte, mai întâi, la Sfânta Liturghie Arhierească celebrată de Preasfințitul Claudiu, episcopul de Cluj-Gherla, împreună cu zeci de preoți. Cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. Francisc Doboș, din Arhidieceza Romano-Catolică de București, care a răspuns cu bucurie invitației de a veni în mijlocul tinerilor din Eparhia de Cluj-Gherla. Părintele a chemat tinerii să îl vestească pe Cristos prin trăire – să iasă din șabloanele uneori create de ritual -, să lase să se exprime „creativitatea, sau Spiritul lui Dumnezeu cu noi”. „În această zi de adunare spirituală, duhovnicească, lăsați-l pe Dumnezeu să vă surprindă! Pentru ca mai apoi să vă întoarceți la casele voastre precum ucenicii din Emaus care, după ce l-au întâlnit pe Isus Cristos, s-au întors la Ierusalim și spuneau: «Cum nu ne ardea nouă inima în piept când pe drum ne explica Scripturile?» Așa să fie!”, a îndemnat preotul.

Sfânta Liturghie Arhierească a fost celebrată pentru tineri, iar răspunsurile liturgice le-au oferit tot tinerii – un cor condus de sora Dominica din Congregația Surorilor Maicii Domnului, împreună cu care, la instrumente, au fost autorii Imnului Întâlnirii Tinerilor, ediția 2021, frații Opreanu. La încheierea celebrării liturgice a fost un moment simbolic, inclus în cadrul fiecărei ediții, cel al încredințării Crucii eparhiale a Tineretului celor din parohia care va găzdui viitoarea ediție. Ediția din 2022 va fi găzduită de protopopiatul Bistrița.

Programul după-amiezii a avut trei puncte de referință: workshop-urile ținute de pr. Francisc Doboș, din Arhidieceza de București, cu tema: „Credința și fericirea”; și de pr. Mihai Groza, din Eparhia de Cluj-Gherla, cu tema „Educația sexuală” și Festivalul Tinerilor, cuprinzând momente artistice prezentate de reprezentanții diferitelor parohii. Protagoniști ai acestui program au fost tineri de la Liceul Greco-Catolic „Inochentie Micu Klein” din Cluj-Napoca, dirijați de sora Lucia din Ordinul Surorilor Sfântului Vasile cel Mare. Un moment cu totul special a fost sceneta cu Tatăl milostiv, prezentată de tineri de la Liceul Tehnologic Special pentru Deficienți de Auz. Programul a inclus și cântece cu grupul de tineri din parohia Beclean, iar la final au cântat tinerii din parohia Sângeorz Băi și tineri din Corul „Angeli”, împreună cu Grupul vocal instrumental „Three O”: Benedict Camelia și Francisc Opreanu. Încheierea a fost electrizantă (fără să fie la Electric Castle sau Untold!). Tinerii s-au bucurat nu doar să fie împreună, ci și de faptul că sunt, cu toții, împreună și cu Dumnezeu.

În încheierea întâlnirii, deja spre orele serii, tinerii din toate parohiile prezente au fost răsplătiți cu daruri, diplome de amintire și cuvinte de apreciere și mulțumire din partea Preasfințitului Claudiu, Episcopul de Cluj-Gherla, care le-a oferit și binecuvântarea finală. „Aș vrea să mulțumesc Bunului Dumnezeu pentru această zi minunată, pentru soarele de care ne-am bucurat astăzi, deși zilele dinainte erau destul de ploioase… De aceea și vreau să ne punem sub ocrotirea Sfintei Familii a Mântuitorului, a Maicii Sfinte și a Sfântului Iosif, care au știut cum să îl apere pe Isus Prunc de Irod, după naștere. Cu siguranță vor ști cum să îl apere pe Pruncul Isus din sufletele noastre de «irozii» vremurilor noastre. Aș vrea să păstrați în inimă curajul, speranța, sentimente și simțiri tipic creștine. Să nu vă lăsați niciodată apăsați, umiliți, să nu lăsați niciodată un gând ca, de exemplu: «nu putem face nimic», «nu suntem suficient de mari sau de puternici», «nu suntem suficient de mulți». Să rămână în sufletele voastre gândul: suntem creștini, suntem fii ai Stăpânului Universului, putem face absolut orice în numele Lui, împreună cu El”, a îndemnat ierarhul de Cluj-Gherla.

V.S.

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut