Întâlnirea anuală a episcopilor catolici orientali din Europa

Întâlnirea anuală a Episcopilor catolici orientali din Europa s-a desfășurat în perioada 4 – 8 septembrie 2021, la Budapesta, în Ungaria. Evenimentul, în organizarea Consiliului Conferințelor Episcopale Europene (CCEE), s-a aflat la a 23-a ediție, după o pauză de un an cauzată de pandemia de Covid-19. În cadrul unor conferințe și întâlniri de lucru, reprezentanții Bisericilor Catolice de rit oriental au reflectat împreună asupra temei „Sinodalitate și Comuniune”.

Episcopii catolici orientali din Europa au avut și ocazia să împărtășească atât experiențe proprii și realizări, cât și dificultăți, probleme generate de starea de pandemie, consecințe ale acestei crize, încă actuală, asupra vieții pastorale din fiecare regiune. În fiecare zi s-au rugat împreună, au luat parte la diverse vizite și activități, unele organizate și în contextul Congresului Euharistic Internațional care a fost organizat, în aceeași perioadă, tot în capitala Ungariei.

Din partea Bisericii noastre greco-catolice din România, au participat: PS Virgil Bercea, Episcop de Oradea Mare, PS Mihai Frățilă, Episcop al Eparhiei „Sfântul Vasile cel Mare” din București, PS Vasile Bizău, Episcop de Maramureș, PS Călin Ioan Bot, Episcop auxiliar de Lugoj, PS Cristian Crișan Episcop auxiliar de Făgăraș și Alba-Iulia și subsemnatul, reprezentându-l la această întâlnire pe PS Claudiu Lucian Pop, Episcop de Cluj-Gherla.

Întâlnirea a început prin celebrarea slujbei Vecerniei din 4 septembrie 2021, la biserica greco-catolică din Piața Trandafirilor. Lucrările au fost deschise de gazda evenimentului, IPS Fülöp Kocsis, Arhiepiscop și Mitropolit de Hajdúdorog care a prezentat și programul din fiecare zi. A urmat salutul Arhiepiscopului Michael August Blume, S.V.D., Nunțiu Apostolic în Ungaria, care a mulțumit tuturor pentru participarea la întâlnire, subliniind faptul că Euharistia „ne așază împreună”.

Eminenţa Sa Cardinal Péter Erdő, Arhiepiscop şi Mitropolit de Esztergom-Budapesta a urat, la rândul său, bun venit tuturor și a reamintit că începutul acestor întâlniri s-a făcut tot pe teritoriul Ungariei, la Máriapócs, în dieceza de Hajdúdorog, fiind inițiată de Cardinalul Achille Silvestrini, Prefect al Congregației pentru Bisericile Orientale.

Salutul Cardinalului Angelo Bagnasco, Arhiepiscop emerit de Genova și Președintele al CCEE a fost însoțit de un cuvânt spiritual, în care a subliniat rolul central al Persoanei lui Cristos care este legătura unică și fundamentală dintre creștini și dintre oameni, de aceea este necesar „să privească lumea prin ochii lui Cristos”.

După-amiaza primei zile a fost dedicată vizitării unei expoziții de icoane, organizată, cu ocazia Congresului Euharistic, în cadrul Academiei de Artă din Budapesta și participării la un concert al Corului „Sf. Efrem”, în prezența Primului Ministru și a Președintelui Republicii Ungaria, în aceeași locație.

Cea de-a doua zi a fost dedicată reprezentanților Bisericilor sui iuris, pentru ca fiecare să poată prezenta aspecte ale pastorației proprii și problemele cu care s-au confruntat în perioada de pandemie.

La încheierea întâlnirii, în seara zilei de 7 septembrie, s-a celebrat slujba Vecerniei în biserica greco-catolică din Gödölő, iar în 8 septembrie, Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului, episcopii au participat la slujba Utreniei în biserica parohială din Piața Trandafirilor și apoi la Sfânta Liturghie în rit bizantin, prezidată de Patriarhul Youssef Absi în Catedrala Sfântul Ștefan din Budapesta.

S-au aflat, la acest început de nou an liturgic, în capitala Ungariei, reprezentanți ai Bisericilor Catolice orientale din următoarele țări: Ucraina, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Bulgaria, Croația, Grecia, Italia meridională, România, Belarus, Armenia, precum și reprezentanți ai Bisericii Melchite din Antiohia – prin Patriarhul melchit Youssef Absi, care a participat ca invitat special – și ai Bisericii Siro-Catolică, din diaspora sa europeană.

După ediția din 4-8 septembrie 2021, de la Budapesta, Ungaria, s-a stabilit ca următoarea întâlnire, din anul 2022, să aibă loc în Armenia (data va fi stabilită ulterior). Tematica aleasă va invita la reflecție asupra familiei în momentul mondial actual.

Actuala ediție a acestei întâlniri anuale a marcat un nou început în viața Bisericii, prin comuniune, speranță și totodată a înviorat în inimi zelul apostolic prin prezența mereu înnoitoare a Spiritului Sfânt.

Pr. Marius CERGHIZAN
vicar general

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut