Întâlnire „Între prieteni”

Casa Tranzit din Cluj-Napoca a găzduit cea de a VIII-a ediţie a întâlnirii „Între prieteni”, tradiţionala manifestare culturală organizată de Comunitatea Evreilor din Cluj-Napoca şi Comuntatea Armenească din Gherla. Este vorba de o întâlnire de suflet, unde membrii celor două comunităţi îşi prezintă valorile artistice, aşa cum s-a întâmplat şi în weekend-ul trecut, când am asistat la un program deosebit de bogat şi variat.

Înainte de a da drumul cântecului şi dansului, asistenţa a fost salutată de preşedintele Comunităţii Evreilor din Cluj-Napoca, Schwarz Robert, preşedintele sucursalei Gherla a Uniunii Armenilor din România, Esztegár János şi preşedintele sucursalei Cluj-Napoca a Uniunii Armenilor din România, Sebesi Karen Attila. Cu toţii şi-au exprimat cele mai bune gânduri cu privire la continuitatea acestor relaţii de colaborare. A urmat prezentarea unui scurt colaj despre viaţa şi activitatea cunoscutei pictoriţe Azaduhi Varduca Horenian, originară din Gherla, un omagiu adus apreciatei artiste de origine armeană. De asemenea, a fost proiectat un filmuleţ despre sărbătoarea evreiască „Tu Bişvat” – „Anul Nou al Pomilor”.

Spectacolul artistic a fost deschis de cunoscuta formaţie de muzică klezmer Mazel Tov, condusă de Vasile Socea, după care a urcat pe scenă Corul armeano-catolic din Gherla, dirijat de Molnár Árpád, care a interpretat toate piesele corale religioase şi populare în limba armeană, o premieră în cadrul acestor întâlniri. O impresie plăcută ne-a lăsat şi Corul Comunităţii Evreieşti din Cluj-Napoca „Shira Hadasha”, dirijat de prof. Halmos Katalin. Solişti vocali au fost  Gheorghe Eisikovits şi Ofelia Eisikovits, momente înălţătoare ale serii, aplaudate îndelung de publicul care a umplut până la refuz Casa Tranzit.

O evoluţie de mare succes au avut surorile Kasabian de la  UAR  Cluj-Napoca, cinci fete care ne-au delectat cu muzică tradiţională armenească. La finalul reprezentaţiei, formaţia de dansuri armeneşti „Hayakaghak” din Gherla, coordonată de Esztegár Erika, a prezentat patru jocuri armeneşti, din grup făcând parte mulţi copii aflaţi pentru prima oară pe scena unei manifestări de acest gen.

A fost una dintre cele mai reuşite ediţii (dacă nu chiar cea mai reuşită!) ale întâlnirii „Între prieteni”. La eveniment a fost prezentă şi o numeroasă delegaţie a armenilor gherleni, în frunte cu preotul Küsmödi Attila.

Ediţia a IX-a va avea loc în această toamnă, la Gherla, când gazde vor fi armenii din localitate.

SZEKELY Csaba

Articole din aceeasi categorie