Întâlnire cu Mariana Gorczyca şi romanul „Dincoace și dincolo de tunel. 1945”

Luni, 18 noiembrie, ora 18, la Librăria Humanitas Cluj-Napoca (Universității 4) va avea loc o întâlnire cu prozatoarea Mariana Gorczyca, cu prilejul lansării romanului „Dincoace și dincolo de tunel. 1945”, apărut în colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom.

„Dincoace și dincolo de tunel. 1945” este o poveste de iubire între doi tineri sași, ea rămasă în Sighișoara, el deportat la Stalino. Cele două fire epice se susțin reciproc în acest roman în care totul stă sub semnul dublului: surorile, frații, albul troienelor de zăpadă și negrul cărbunelui, nazismul și comunismul. Dincoace și dincolo de tunel este un roman despre multiculturalitate și memorie, una dintre puținele cărți din literatura română din care se pot afla amănunte despre viața unei comunități săsești transilvane, sever diminuate numeric după al Doilea Război Mondial, în timpul regimului Ceaușescu și în anii ’90.
Mariana Gorczyca este licențiată în Litere (1983) și în Jurnalism și Comunicare (2002), doctor în filologie (2007), prozatoare. Primul roman la Editura Polirom: “Cheful nu se organizează, vine de la sine” (2005), urmat de “Cadență pentru marș erotic” (ediția I, 2010; ediția a II-a, 2016, tradus în franceză, Cadence pour une marche érotique), “Parcurs” (2013, tradus în maghiară, Az utolsó ütés). Alte volume: “Versuri pentru pauza mare” (2002), “Să facem totul… Reviste literare și ideologie comunistă” (2007), “Să iau cuvintele cu mine. 7 povestiri în 7 zile” (2016). Autoarea este prezentă în mai multe antologii de proză, publică în diverse reviste culturale, este membră a Uniunii Scriitorilor, Filiala Cluj, și a PEN Club România. Organizează la Sighișoara „Turnirul Scriitorilor”, festival literar care celebrează multiculturalitatea și diversitatea.

La întâlnirea de luni sunt invitați, alături de autoare, Irina Petraș, Ovidiu Pecican, Ioan Pop-Curșeu.

Articole din aceeasi categorie