Instrucțiuni pentru clarificarea prevederilor referitoare la funcționarea claselor terminale

Ministerul Educației a emis duminică o instrucțiune care a fost transmisă tuturor inspectoratelor școlare și școlilor pentru clarificarea aplicării prevederilor referitoare la funcționarea claselor terminale în unitățile încadrate în scenariul roșu, precum și pentru clarificarea posibilității prezenței fizice în cadrul tuturor claselor, în toate școlile, indiferent de scenariu, cu excepția carantinei, a declarat pentru AGERPRES ministrul Sorin Cîmpeanu.

Potrivit instrucțiunii, în cazul funcționării unității de învățământ preuniversitar în scenariul roșu, pentru elevii claselor a VIII-a, a XII-a, XIII-a, precum și pentru elevii din clasele terminale din învățământul profesional și postliceal, raportat la articolul 63 din Legea Educației naționale nr. 1/2011, activitățile didactice se vor realiza cu prezența fizică a maximum 15 elevi pe clasă pentru gimnaziu/ clasa a VIII-a și maximum 17 elevi pe clasă pentru clasele terminale din învățământul liceal, profesional și postliceal.

„Actele normative nu impun restricții numerice pentru învățământul preșcolar și învățământul primar organizat în școli care funcționează în scenariul roșu”, se arată în instrucțiune.

Documentul mai prevede că pentru elevii claselor a VIII-a, a XII-a/ a-XIII-a, precum și pentru elevii din clasele terminale din învățământul profesional și postliceal care nu participă fizic la cursuri indiferent de motiv, unitatea de învățământ preuniversitar este obligată să asigure organizarea activităților de predare – învățare – evaluare online, iar elevii să participe la acestea. Astfel, conducerile unităților de învățământ vor identifica, adaptat fiecărei situații, soluții adecvate pentru asigurarea procesului educațional online.

Potrivit sursei citate, prezența fizică în scopul participării la orele remediale este permisă în toate unitățile de învățământ care organizează cel puțin o grupă de învățământ remedial, pentru toți elevii care solicită acest lucru prin înscrierea în programul de ore remediale (din toate clasele și în toate școlile indiferente de scenariul în care funcționează, cu excepția celor situate în localitățile carantinate).

***

Consiliul Național al Elevilor a salutat, duminică, decizia miniștrilor Educației și Sănătății de a le permite celor din clasele terminale, aflați în scenariul roșu, să opteze pentru cursurile în format  fizic sau în format online, solicitând, însă, clarificări privind procedurile adiacente acestei decizii

Recomandat pentru dvs.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut