Institutul Oncologic Cluj a inaugurat cea mai nouă clinică de Hematologie din România

Institutul Oncologic „Prof. dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca a inaugurat, vineri, cea mai nouă Clinică de Hematologie din România. La eveniment au participat cadre medicale și oficialități locale și naționale.

Secretarul de stat la Ministerul Sănătății, dr. Vass Levente a dorit să sublinieze că în acest domeniu se pot realiza lucruri importante dacă există o colaborare bună între autoritățile locale și cele naționale.

„Doresc să mulțumesc tuturor colegilor medici, politicieni locali, naționali, care au ajutat la realizarea acestui deziderat și doresc să transmit un mesaj de normalitate, în timp de pandemie. Mă bucur enorm că centrul universitar Cluj și o astfel de instituție pe zi ce trece se dezvoltă. Putem să facem în sănătate lucruri la fel de fruoase în continuare dacă există o colaborare între oamenii politici la nivel local și național. Fără ajutorul dumneavăastră, al oamenilor, pacienților, nu putem să facem pași mari. Oamenii nu întotdeauna la spital trebuie să își caute vindecarea, pentru că sunt la fel de importante și medicina de familie și ambulatoriile. A venit o pandemie și între toate lucrurile urâte care ni s-au întâmplat în ultimii doi ani, ei și-au schimbat din obiceiuri, nu mai merg întotdeauna la spital”, a spus acesta.

Primarul Emil Boc a transmis conducerii institutului și corpului medical un mesaj de apreciere și mulțumire pentru serviciile pe care le oferă. Eforturile pe care acești oameni le depun merită tot respectul și susținerea noastră, a subliniat primarul.

„Dimensiunea medical-universitară și de cercetare este o dimensiune strategică a Clujului, iar a vă susține înseamnă că ne facem doar datoria. Acest oraș este, în primul rând, ceea ce este datorită serviciilor medicale, performante, de calitate a cercetării universitare, a locului pe care îl are universitatea în inima cetății”, a spus Emil Boc.

Primarul a mai mulțumit medicilor că prin tot ceea ce fac duc Clujul la nivelul următor pentru că până la urmă acesta este Clujul, un centru de excelență în multe domenii „și acolo unde lucrurile bune se adună, și orașul câștigă”.

La rândul său, dr. Patriciu Achimaș Cadariu, artizanul acestei clinici si președintele Grupului de lucru pentru combaterea cancerului din Parlamentul României a transmis un mesaj de continuitate și a lansat ideea unui referendum pentru sănătate pentru ca medicii și pacienții să știe încotro vor merge.

„Primul mesaj pe care vreau să îl transmit este de continuitate. Tot ceea ce vedeți aici se petrece de 20 de ani, sau mai mult, zi de zi, ceas de ceas, și cred că n-a ieșit rău. (…)

Lansez astăzi, în mod oficial, ideea unui referendum pentru sănătate, pentru ca noi, toți cei de aici să știm încotro să mergem”, a spus deputatul.

O investiție importantă

Investiția, realizată din fonduri asigurate de Ministerul Sănătății, se ridică la aproximativ 29 milioane de lei și va permite realizarea procedurii de transplant medular și la Cluj-Napoca, extinzând astfel capacitatea de transplant medular la nivel național.

Construcția prevede o structură dispusă pe patru niveluri, care include 56 de paturi pentru servicii medicale acordate în regim de spitalizare continuă și 7 paturi pentru servicii medicale în regim de spitalizare de zi, astfel: parter – 7 paturi (spitalizare de zi); etajul 1 – 16 paturi (4 saloane cu 3 paturi și 2 saloane cu 2 paturi); etajul al 2-lea – 24 de paturi (6 saloane cu 3 paturi și 3 saloane cu 2 paturi, pentru Anestezie și Terapie Intensivă); etajul al 3-lea – 16 paturi (6 saloane cu un pat pentru transplant medular și 5 saloane cu 2 paturi pentru pretransplant).

Noua Clinică de Hematologie va prelua întregul personal medical care funcționează în prezent în Secția de Hematologie a IOCN și care numără 9 medici, un psiholog, 31 de asistente medicale, 12 infirmiere, 10 îngrijitoare, 3 brancardieri și personal auxiliar.

Anca M. Colibășanu

Recomandat pentru dvs.

Sari la conținut